Engelsk skrald varmer os

Faldende mængder skrald herhjemme gør, at varmeværkerne i højere grad må importere affald. I Næstved har de skaffet 15.000 ton engelsk affald til vinteren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Stadig flere danske husstande opvarmes ved hjælp af udenlandsk affald. Faldende affaldsmængder har nemlig gjort det nødvendigt at importere skrald til de danske varmeværker, der forsyner kunderne med varme ved hjælp af afbrænding af affald.

Det fortæller DR P4 Sjælland.

15.000 ton til Næstved

I Næstved importerer man denne vinter 15.000 ton industriaffald fra den britiske storby Manchester til byens varmeværk.

- Vi har modtaget 2 skibsanløb med importeret affald. Brændværdien er i top, og samtidig er der ikke så mange slagger som i dansk affald, siger forbrændingschef i Affalds Plus, Ole J. Andersen.

En god forretning

I Dansk Affaldsforening, der er brancheforening for de danske affaldsselskaber, siger direktør Jesper Hartvig Simonsen, at affaldsimporten er en god forretning for Danmark.

- Samfundsøkomomisk er det en rigtig god idé at importere affald til forbrænding, da alternativet er kul, og det er der ingen, der synes om, siger Jesper Hartvig Simonsen.

330 kroner per ton

De danske affaldsselskaber modtager penge for hvert ton affald, de modtager fra primært Irland og Storbritanien, hvor skraldet ellers ville havne på en gammeldags losseplads. Samtidig betaler affaldsselskaberne 330 kroner i afgift til staten pr. ton importeret affald.

I 2011 importerede de danske affaldsselskaber 62.000 ton udenlandsk skrald til forbrænding og tallet er stigende, oplyser Miljøstyrelsen.


Nyhedsoverblik