Elever søges

Mens de unge strømmer til murer og tømrer-uddannelserne, er der andre erhverv, som må kigge langt efter nye elever. De unge gider simpelthen ikke ikke fag som landmand eller VVS'er. En uholdbar situation på længere sigt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

18 årige Teis Hansen har været landbrugselev i to år. Hans venner forstår ikke hans karriere valg.

-Mine venner spørger: Gider du det? Men det gør jeg. Jeg brænder nemlig for det, siger Teis Hansen

Unge som Teis Hansen er blevet en efterspurgt vare. I dag er det nemlig svært at få landbrugselever og det stiller nye krav til landmændene.

Teis Hansens "mester" mener, at situationen stiller større krav til landmanden:

-Det kræver, at man har et smil på læben og forståelse for de unge mennesker. Man skal give dem udfordringer og oplevelser, hver dag, siger landmand Karsten Petersen.

På landbrugsskolerne kender man alt til problemerne med ubesatte praktikpladser.

-Vi har masser af landmænd, der mangler elever. Derfor har vi indledt et samarbejde med en ukrainsk skole, der sender deres elever til Danmark, siger Karl-Åge Hornshøj Poulsen, fra Landbrugsskolen Sjælland.

Men det er ikke kun landbruget, der har problemer med at få unge til deres erhverv. I VVS branchen er de unge nærmest forsvundet.

-Før i tiden kom der unge og bankede på vores dør. Det gør de ikke mere. Nu ser vi ingen, siger Direktør i Næstved VVS Entreprise, Jim Schou-Petersen.

Med de sidste års højkonjuktur, er der mangel på gode håndværkere. Det betyder god løn og gode arbejds-vilkår, hvis man vælger VVS branchen.

-Specielt i de sidste år, hvor der har været gang i byggebranchen, har vi, mere end nogensinde før, manglet folk. Det bliver en katastrofe, hvis vi ikke får nye elever, siger Jim Schou-Petersen.

Teis Hansen mærker tydeligt at hans karrierevalg ikke er populært i omgangkredsen. Hans venner vil andre veje.

-De vil have lettere tjente penge. Let tjente penge, også gerne sorte af slagsen. Men så er det ikke her man skal være, slutter Teis Hansen

Lige nu venter 20 ukrainske kommende landbrugselever på at komme til Danmark. Deres sager behandles i øjeblikket af udlændingeservice.