Ekspert: Uanmeldt tilsyn er hovsapolitik

Politikere bedriver hovsapolitik ved at kræve uanmeldt tilsyn, som ikke virker, mener lektor Karin Kildedal

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kommunerne skal komme på anmeldt tilsyn i plejefamilier. Uanmeldt tilsyn virker ikke, når kommunalt ansatte skal drøfte med plejeforældrene, hvordan børnene klarer sig. Derfor er det hovsapolitik, når flere politikere vil indføre uanmeldt tilsyn.

Det siger lektor Karin Kildedal, som er ansat på Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet. Det er ifølge hende vigtigt, at kommunen taler alene med plejebørnene.

- Man finder ikke ud af opdragelsen, og hvad der finder sted i familien, ved at komme på uanmeldt tilsyn. Det kan man, hvis man laver et kvalificeret tilsyn og går i dybden med familien om, hvordan de opdrager deres børn og plejebørn, siger Karin Kildedal.

Kravet om uanmeldt tilsyn kommer, efter at politiet mandag tiltalte en plejefamilie i Mern på Sydsjælland for grov vold, frihedsberøvelse og vanrøgt af flere plejebørn. Kravet lommer fra Børnerådet og Dansk Socialrådgiverforening og flere partier, men afvises af socialminister Benedikte Kiær (K).

- Langt de fleste plejefamilier vil børnene det godt. Man kan kun finde ud af, om anbragte børn trives og udvikler sig, ved løbende at følge den pædagogik, opdragelse og miljøet og ved at tale med plejeforældrene og børnene, siger Karin Kildedal.

Før socialreformen hjalp amterne kommuner med at finde anbringelsessteder. Nu laver 98 kommuner arbejdet forskelligt. Regionale centre kunne lave kurser for plejeforældre. Desuden skal socialrådgiverne efteruddannes, før de fører tilsyn, mener Karin Kildedal.

Spørgsmål: - Er kravet om uanmeldt tilsyn hovsapolitik?

- Ja. det er hovsaløsninger. Politikerne tror, at problemet er løst, hver gang de strammer. Det er det ikke, siger Karin Kildedal.

/ritzau/


Nyhedsoverblik