Ekspert: Mangel på mad truer de danske søfolk

Madrationerne på det kaprede danske skib "Danica White" er ved at slippe op, fortæller kenyansk piratekspert, der følger situationen fra sidelinjen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Situationen for de fem danske søfolk, der på 20. døgn holdes som gidsler af somaliske pirater på fragtskibet "Danica White", forværres dag for dag.

Det fortæller den kenyanske ekspert i sørøveri ved Afrikas Horn Andrew Mwangura, der siden kapringen har fulgt forhandlingerne om danskernes frigivelse.

- Madrationerne på skibet vil slippe op, efterhånden som tiden går, og det øger risikoen for, at piraterne om bord bliver vrede, mister tålmodigheden og gør noget uoverlagt, siger Mwangura, der har kendskab til situationen på skibet via kontakter til folk i lokalområdet.

- Der bringes nye forsyninger til skibet fra Somalia, men maden har lav standard, og derfor er det vigtigt, at krisen løses så hurtigt som muligt, forklarer Mwangura, der driver organisationen Seafarers Assistance Programme.

- Der kan også ske det, at kaprene begynder at kede sig, og det kan godt ende med at gå ud over besætningen, tilføjer han.

Han vurderer, at de danske søfolk holdes i skak af omkring 10 "pistolmænd", som er sat til at udføre opgaven for piratbanden Somali Marines.

- Den normale fremgangsmåde er, at piraterne stræber efter at få dobbelt så mange pistolmænd om bord, som der er besætningsmedlemmer. Men det er ikke kaprerne, der står for forhandlingerne om en løsesum for gidslernes frigivelse, pointerer Mwangura.

Forhandlingerne styres i stedet af pirater fra landjorden, og det er også grunden til, at kortene holdes tæt til kroppen, når det drejer sig om det beløb, der kræves i løsepenge.

- Vi aner ikke, hvor mange penge piraterne har bedt om. De holder beløbet hemmeligt, fordi de ikke ønsker, at pistolmændene om bord på skibet får nys om, hvor mange penge gruppen i givet fald kan hente hjem i løsesum. For så vil de aflønnes derefter, forklarer Mwangura.

"Danica White" ligger ifølge Mwangura ikke i havn, men lægges i stedet for anker på skiftende steder ud for Somalias kyst.

- Der er fare for, at andre grupper af pirater vil forsøge at overtage skibet og dets gidsler, hvis de formår at lokalisere det. Derfor skifter piraterne hele tiden position langs kysten sideløbende med, at de slukker for skibets telefoner for at undgå at blive fundet, siger Mwangura.

/Ritzau/