Egen læge er i fare for at forsvinde

Manglen på praktiserende læger i Region Sjælland er så grel, at borgere inden for 10 år kan risikere at stå uden egen læge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Inden for den næste fem år vil Region Sjælland mangle 50 praktiserende læger, hvis Sundhedsstyrelsens prognoser holder vand. Og det vil se endnu værre ud om 10 år. Det skriver DAGBLADET Roskilde.

Konsekvensen af manglen på læger kan betyde, at dele af regionens borgere risikerer at blive lægeløs. En stor kvalitetsforringselse, der vil betyde, at disse borgere mister det bindeled, der ellers er til resten af sundhedsvæsenet.

Disse dystre udsigter prøver regionspolitikerne nu at forhindre i et ny praksisplan, hvor man er ekstra opmærksom på problemet.

- Vi bliver nødt til at indrette tingene efter, at der bliver færre læger per borger. Men derfor skal lægerne stadig have ordentlige arbejdsforhold. Det kan eksempelvis sikres ved, at man får mere hjælpepersonale, når man tager flere patienter, siger regionsrådsformand Kristian Ebbensgaard (V), Køge.

Han påpeger, at man også bør tænke mere i lægefællessskaber med sundhedsfaglige miljøer.

- Der er mange idéer, som nu skal udvikles i samarbejde med lægerne, så vi kan kan undgå det scenarium, der ellers tegner sig om ti år, siger Kristian Ebbensgaard.

Følger de praktiserende læger det nuværende mønster vil omkring 45-50 procent af regionens læger gå på pension i løbet af de næste 10 år. I Region Sjælland har man allerede mærket de første konsekvenser af den udvikling, men ind til videre er det lykkes at løse problemerne, så alle i regionen har en læge.

Det er blandt andet sket ved at fastholde læger udover den almindelige pensionsalder og ekstra lønninger, men hvis pensionsalderen i regionen havde fulgt den gennemsnitlige, ville omkring 124.000 borgere i dag være uden tilknytning til en praktiserende læge.

Efter behandling i forretningsudvalget i går blev udkastet af praksisplanlægning sendt i høring.