Efterlyser national handleplan mod knogleskørhed – minister afsætter penge til oplysningskampagne

Osteoporoseforeningen efterlyser en handleplan mod knogleskørhed. I første omgang er der penge på vej til en kampagne, siger sundhedsminister.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En morgen for ti år siden stod Anne-Lise Larsen fra Næstved ud af sengen, men mærkede med det samme, at noget var helt galt i hendes ryg.

En scanning på sygehuset viste, at hun havde fire brud på den nederste del af rygsøjlen – og at hun samtidig gik rundt med sygdommen osteoporose, bedre kendt som knogleskørhed, uden at vide det.

- Det er ikke en sygdom, som man hører meget om. Men det er vigtigt, at der kommer fokus på den. Mit liv ville have været meget anderledes, hvis det var blevet opdaget i tide. Så havde jeg formentligt kunnet gå selv, siger hun til TV2 ØST.

quote Hvis folk får det første brud, så er deres knoglemineralindhold så dårligt, at risikoen for at få det næste brud er meget større

Ulla Knappe, formand, Osteoporoseforeningen

Læs også
Anne-Lises ryg faldt sammen - 50.000 ved ikke, at de har knogleskørhed
Læs også
Anne-Lises ryg faldt sammen - 50.000 ved ikke, at de har knogleskørhed

Og det er meget vigtigt med et større fokus på sygdommen, lyder det fra Osteoporoseforeningen. Det skønnes nemlig, at 50.000 personer alene i Region Sjælland har sygdommen uden at vide det – og på landsplan er tallet nærmere en halv million.

- Det er vigtigt med et større fokus, fordi vi skal undgå, at folk får brud. Hvis folk får det første brud, så er deres knoglemineralindhold så dårligt, at risikoen for at få det næste brud er meget større. Og det er der ingen grund til, når vi har medicin, der ikke koster så meget, som patienten kan få, plus noget råd og vejledning om, hvad patienten selv kan gøre, siger formand for Osteoporoseforeningen, Ulla Knappe.

- Vi vil gerne ind at forebygge, og vi vil gerne have fat i Dennis, der har haft et brud og ikke aner, det kan være knogleskørhed, for at de kan undgå andet, tredje og fjerde brud.

Artiklen fortsætter under videoen.

Anne-Lise Larsen kan ikke gå mere end få meter uden rollator. Hendes ryg er faldet sammen på grund af knogleskørhed. 

Brug for national handleplan

Derfor ønsker foreningen sig en national handleplan på området – og det samme gør overlæge og leder på Videnscenter for Knoglesundhed, Mette Friberg Hitz. Hun henviser blandt andet til en rapport på området udarbejdet af Sundhedsstyrelsen i 2018.

- Her identificerede man en lang række områder, hvor der var brug for en indsats, og for at løfte de områder, er der brug for en handleplan. At man sætter sig ned og kigger på, hvorfor man kun får identificeret 20 procent af dem, der er i risiko og har sygdommen, siger overlægen.

Mette Friberg Hitz 1
Læs også
Vi mister kalk, allerede fra vi er 30 - sådan beskytter du dine knogler
Mette Friberg Hitz 1
Læs også
Vi mister kalk, allerede fra vi er 30 - sådan beskytter du dine knogler

- De her indsatser, der går på tværs af faglighed, kræver noget politisk incitament, hvis det skal sættes i værk. Det er ikke noget, vi kan løfte selv.

Om knogleskørhed:

Osteoporose er en knoglesygdom, der skønnes at ramme hver 3. kvinde og hver 8. mand over 50 år. Sygdommen har ingen synlige ydre tegn, men svækker knoglerne indefra. Resultatet er ”porøse” og svage knogler, der er så afkalkede og skøre, at de let brækker. Deraf navnet Knogleskørhed.

 

Man har ingen symptomer på porøse knogler, idet knogleskørhed ikke forårsager smerter eller andet ubehag, så længe der ikke er opstået brud. Det anslås at omkring 450.000 danskere lever med sygdommen uden at være klar over det.

 

 

Kilde: Osteoporoseforeningen

Ifølge overlægen er det ikke så meget selve behandlingen af knogleskørhed, der mangler et løft. Det handler blandt andet om at få patienterne ordentligt udredt.

- Overordnet set er det vigtigt at få fokus på den her sygdom, fordi den er underdiagnosticeret. Det er ikke optimale patientforløb, siger Mette Friberg Hitz.

quote Overordnet set er det vigtigt at få fokus på den her sygdom, fordi den er underdiagnosticeret. Det er ikke optimale patientforløb

Mette Friberg Hitz, centerleder, Videnscenter for Knoglesundhed

- Det er vigtigt, at man ved, hvem der har bolden, og det skal defineres. Både i forhold til udredning og behandling, men også i forhold til rehabilitering, hvis patienten får et brud. Som det er nu, er det fuldstændig tilfældigt, hvad patienterne bliver tilbudt i de forskellige kommuner og regioner. Der er meget stor ulighed inden for det her.

Afsætter penge til oplysningskampagne

Sundhedsministeriet har dog fokus på sygdommen, siger ministeren for området, Magnus Heunicke (S). I første omgang er der ikke planer om en national handleplan, men ministeren har afsat en million kroner til en kampagne, der skal sætte fokus på osteoporose.

- Det gør ondt på mig at høre om især ældre mennesker, der oplever det ene knoglebrud efter det andet uden at vide, at bruddene måske skyldes sygdommen knogleskørhed. Hvis de havde vidst det, kunne de måske have undgået bruddene, siger Magnus Heunicke i en skriftlig kommentar til TV2 ØST.

080429_koege_sygehus.jpg
Læs også
Milliondonation giver mulighed for at undersøge knogleskørhed på Sjællands Universitetshospital
080429_koege_sygehus.jpg
Læs også
Milliondonation giver mulighed for at undersøge knogleskørhed på Sjællands Universitetshospital

- Sundhedspersonalet skal derfor blive bedre til at være opmærksomme på personer i risiko for sygdommen, så vi kan spare de ældre mennesker for både brud og nødvendige smerter. Derfor vil jeg i første omgang sætte gang i en kampagne med Osteoporoseforeningen, der skal sætte fokus på sygdommen, så færre danskere går rundt med sygdommen uden at vide det.

Artiklen fortsætter under billedet.

Magnus Heunicke (S) har afsat en million kroner til en oplysningskampagne om osteoporose.
Magnus Heunicke (S) har afsat en million kroner til en oplysningskampagne om osteoporose. Foto: TV 2 ØST

DF håber på fortsat fokus

DF’s sundhedsordfører, Liselott Blixt, mener også, det er vigtigt at have fokus på området og understreger, at det var noget, hun selv kæmpede for i sidste valgperiode.

- Jeg har haft meget fokus på området og sørget for, der blev sat penge af. Jeg ville gerne have haft en national handleplan, men vi tog udgangspunkt i først at undersøge, hvad der var brug for, og først og fremmest var det vigtigst at sætte penge af til en oplysningskampagne, siger hun.

knogleskoerhed_2.jpg
Læs også
Holbæk Sygehus vinder pris for behandling af knogleskørhed
knogleskoerhed_2.jpg
Læs også
Holbæk Sygehus vinder pris for behandling af knogleskørhed

Men sundhedsordføreren håber, at der fortsat vil blive arbejdet på at forebygge knogleskørhed – også fra politisk hold.

- Nu er det ikke os, der sidder med pengeposen, men jeg håber, at der er en sundhedsminister og nogle andre partier, der skal lave en finanslov, som sikrer, at der kommer penge til området, siger Liselott Blixt.

Risikofaktorer:

Du er i risiko for at udvikle knogleskørhed, hvis en eller flere af disse faktorer gør sig gældende hos dig:

  • Arvelig disposition (osteoporose hos forældre, søskende eller børn)
  • Lav kropsvægt
  • Tidligere brud ved mindre uheld eller spontant
  • Overgangsalder før 45 år
  • Lav fysisk aktivitet
  • Lav indtagelse af kalcium og D-vitamin
  • Rygning
  • Stort alkoholforbrug
  • Behandling med Prednison eller lignende præparat som tablet (mere end 5 mg dagligt i 3 mdr. eller længere)
  • Osteogenesis Imperfecta
  • Andre sygdomme, der øger risikoen for osteoporose: forhøjet stofskifte, øget biskjoldbruskkirtel funktion, nyresygdomme, anorexia nervosa og visse bindevævs- og blodsygdomme

 

Kilde: Osteoporoseforeningen

Anne-Lise Larsen i Næstved er i hvert fald ikke i tvivl om, at det er vigtigt med en større forebyggende indsats.

-  Det er rigtig vigtigt, for det handler jo om livskvalitet. Jeg træner og gør, hvad jeg kan for at holde mig i gang, men jeg ville gerne have været det for uden. Bare tænk på min mand, som må ordne så mange ting, fordi jeg ikke kan, siger hun.

Knogleskørhed koster hvert år samfundet 12 milliarder kroner i udgifter til behandling af brud, genoptræning, hjemmehjælp og behov for plejehjem.


Nyhedsoverblik