Efter vådt 2017: Sådan var vejret i din kommune

Det har været et vådt 2017. Men ikke alle kommuner er blevet regnet væk. Se her, hvordan vejråret har været hos dig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det vådeste efterår i 33 år.

Sådan er status, når Danmark ser tilbage på et regnfuldt 2017. Heller ikke resten af året imponerede med antal tørre timer. Og alt i alt lander året ifølge DMI på en samlet 10. plads over vådeste år, siden målingerne blev indført i 1874.

- Året startede forholdsvis almindeligt, men så gik det helt galt hen over sommeren og efteråret, siger Mikael Scharling, der er klimatolog hos DMI.

Mest tørre kommuner i regionen

Der har også været mange våde tæer i vores region i 2017. Men når man sammenligner med resten af landet, så er der i hvert fald nogle kommuner, der har været lidt mindre regnramte end andre.

Regnen ramte mest Jylland

Især Stevns udmærker sig i det samlede regnskab over nedbør. Her kan man prale af at have været Danmarks mest tørre kommune i 2017. 616,5 millimeter regn blev det til i årets regnmålere på Stevns.

Også flere af regionens andre kommuner ligger i den gode ende af nedbørslisten, hvis man altså har hang til tørvejr.

Hele seks kommuner lander i top ti. Det er der ifølge DMI en årsag til. 

- En stor del af årets nedbør har været frontbetinget. Og det nedbør kommer typisk fra vest eller sydvest. Det betyder, at det rammer Jylland med mest vand. Det mere bygebetingede regnvejr har der til gengæld ikke været så meget af, siger Mikael Scharling og fortsætter:

- Og så er der en anden del af det, som mere handler om tilfældigheder. Der skal ikke så mange hændelser til, før det kan skubbe billedet, forklarer han.

Vores regions vådeste kommune ligger sydligt. Lolland har modtaget 756,5 mm regn fordelt over året. Der er dog en del baljer vand ned til landets mest våde. Aabenraa fik hele 1069,3 millimeter regn i samme periode.

Flest solskinstimer

Solen skinnede mest i Odsherred

Selvom skyerne har holdt tæt lidt oftere i flere kommuner her i regionen, end i resten af landet, så betyder det ikke, at solen også har fundet vej ned til deres indbyggere.

Her ligger kun tre kommuner i top ti. Og Stevns, der ellers har holdt sig tør, lander i den ærgerlige sidste tredjedel af landslisten, når man tæller solskinstimerne.

- Solskinstimerne hænger ikke så meget sammen med nedbør, som man måske kunne tro. Og det gør det ikke fordi, at det rykker mest med soltimerne i sommermånederne. I nedbørsregnskabet er det derimod mest vinterhalvåret, der tæller, forklarer Michael Scharling.

Hvis man skulle vælge kommune efter solskinstimer, var det derimod eksempelvis Odsherred, man skulle have stilet efter. Her fik de 1635,9 solskinstimer i 2017. Kommunen kunne på landsplan kun se sig slået af tre solskinsøer: Samsø, Læsø og Bornholm.

Varmest på Lolland

Middeltemperaturen svingede på landsplan fra 9,7 grader i det varme Frederiksberg til 8,3 grader i Brønderslev. Varmest her i regionen blev det på Lolland med 9.5 grader, mens Ringsted fik det lidt koldere med 8,9 grader.

- Der er en stor temperaturvariation i forhold til, at kysterne ikke får de helt kolde dyk, da vandet holder på varmen. Så her spiller geografien ind på en anden måde. Og så er der en ret tydelig sammenhæng i, at det er koldere nordpå end sydpå, forklarer Mikael Scharling fra DMI om årets tal.

Middeltemperatur