Efter ni måneder ved corona-fronten: Nu får Andreas og andre SOSU'er tusinder i tillæg

Et særligt risiko- og fleksibilitetstillæg er forhandlet på plads med Region Sjælland, hvor personalet glæder sig over at opnå en kontant anerkendelse for deres ekstraordinære indsats.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De seneste ni måneders coronapandemi har lagt et ekstra stort pres på sundhedsvæsnet og dermed også de ansatte i hele Region Sjælland. For arbejdet med corona-smittede patienter er både forbundet med en ekstra stor risiko, men også en forventning om øget fleksibilitet fra de ansatte.

Hidtil har det flere byrder i jobbet ikke afstedkommet meget andet en varme ord fra ledelse og politikere og i visse egne af landet et honningjulehjerte – men nu baner en aftale for social- og sundhedsassistenterne og sygeplejerne vejen for at kontant tillæg i Region Sjælland, og det glæder Andreas Olsen, som har været med i frontlinjen siden marts.

quote Det er rigtig dejligt, at der er nogen, der kan se, at vi virkelig laver et stykke arbejde her

Andreas Olsen, SOSU-assistent, Sjællands Universitetshospital

Han arbejder på Sjællands Universitetshospitals afdeling M3 i Køge, hvor man tager imod og plejer corona-syge patienter. Her har Andreas Olsen både været med til at løfte de mange nye opgaver, men også selv prøvet at blive smittet med covid-19, fortæller han:

- Det har været rigtig hårdt – det ved jeg ikke kun fra mig selv – men også fra kollegaer. Og så er der også det, man er bange for, om man kan blive smittet, eller man kan smitte andre fra sin familie.

Som social- og sundhedsassistent er Andreas Olsen blandt andet med til at klargøre stuerne og sikre, at det udstyret, der skal bruges til patientenerne på rette plads og klar til brug.
Som social- og sundhedsassistent er Andreas Olsen blandt andet med til at klargøre stuerne og sikre, at det udstyret, der skal bruges til patientenerne på rette plads og klar til brug. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Derfor hilser han også aftalen mellem FOA og Region Sjælland velkommen.

- Det er rigtig dejligt, at der er nogen, der kan se, at vi virkelig laver et stykke arbejde her, og det kræver lang tid og ressourcer, når vi skal ind til forskellige patienter.

Helt konkret vil Andreas Olsen og kollegaerne på regionens corona-afdelinger få 3.000 kroner mere i lønposen hver måned frem til juni næste år, startende med 1.500 kroner fra og med december i år.

- Vi kan mærke, at der er egentlig er nogen, der sætter pris på det vi laver, og de man mærke, at vi virkelig vil gør, hvad vi kan. At man ikke bare får et julehjerte eller andet, og det må være fint nok, men at de siger: Vi sætter virkelig pris på jer.

Et risikofyldt hverv

Det er social og sundhedsassistenternes fagforening, FOA, der har sat sig til forhandlingsbordet med Region Sjælland om aftalen, der nu sikrer personalet en kontant bonus for deres indsats.

Her fremhæver Pia Paaske, sektorformand, social og sundhedssektoren, FOA Sydsjælland, at tillægget dels gives i forhold til utryghed overfor denne nye og meget alvorlige sygdom og medfølgende smitterisiko. Og dels nye opgaver i nye rammer og et behov for fleksibilitet ud over det sædvanlige.

- De gør en ekstra indsats, de yder noget andet, end de normalt vis ville være kommet på arbejde med. Det vil sige, det kræver bare noget mere – blandt andet fleksibilitet, siger hun videre til TV2 Øst og tilføjer:

- De skal være fleksible, og det er de. Og så går de altså i farer hver dag.

De ekstra lønkroner kan mærkes, fortæller Pia Paaske, sektorformand, social og sundhedssektoren, FOA Sydsjælland, men de ansatte kommer også til at knokle, påpeger hun. Både nu, men også efter krisen. Til den tid vil mange andre pukler ligge og vente på sygehusene.
De ekstra lønkroner kan mærkes, fortæller Pia Paaske, sektorformand, social og sundhedssektoren, FOA Sydsjælland, men de ansatte kommer også til at knokle, påpeger hun. Både nu, men også efter krisen. Til den tid vil mange andre pukler ligge og vente på sygehusene. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Aftale skal sikre nok personale

I sidste uge kom en lignende aftale på plads for sygeplejerskerne, og flere faggrupper kan være på vej til at opnå lignende aftaler, siger Per Bennetsen, Regionsdirektør, Region Sjælland.

Læs også
Coronaberedskab - nu kontant belønning til flere faggrupper
Læs også
Coronaberedskab - nu kontant belønning til flere faggrupper

- De aftaler, vi nu har indgået omfatter dem, der behandler og plejer patienter, der har covid – og der har vi brug for en større fleksibilitet, fordi der kommer flere patienter, og vi har brug for, at de efteruddanner sig og hjælper med at uddanne nye kollegaer, siger han og tilføjer:

- Det er helt afgørende, at vi med meget kort varsel kan trække flere medarbejderressourcer ind, med den stigning, vi ser i antal indlagte, er det ikke til at forudse, hvor hurtigt det kommer til at gå. Så jo flere, vi har stående klar til at gå ind, jo nemmere bliver det for os at få tingene til at gå op i en højere enhed – og dets bedre bliver arbejdsmiljøet for dem, der er på arbejde.

Per Bennetsen, regionsdirektør, Region Sjælland, fortæller, at der både bliver brug for ekstrauddannelse af personale til at bistå i corona-indsatsen, men han afviser heller ikke, at der kan blive brug for yderligere medarbejdere, efterhånden som flere og flere er blevet indlagt.
Per Bennetsen, regionsdirektør, Region Sjælland, fortæller, at der både bliver brug for ekstrauddannelse af personale til at bistå i corona-indsatsen, men han afviser heller ikke, at der kan blive brug for yderligere medarbejdere, efterhånden som flere og flere er blevet indlagt. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Blandt de næste faggrupper til forhandlinger om særlige corona-tillæg er ifølge Per Bennetsen ergoterapeuter og fysioterapeuter.


Nyhedsoverblik