Efter lyntest-kaos: Her åbner Falcks nye centre

Falck har præsenteret de første fem steder, hvor borgere kan få foretaget kviktest. De første steder er åbnet, imens flere er på vej fra på mandag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det vakte stor skuffelse i Holbæk og omegn, da byens kviktestcenter blev lukket ved indgangen til februar, hvor regionerne fik ny leverandør af corona-kviktest. Men nu er Falck tilbage som leverandør I Region Sjælland - og dermed også testcenteret i Holbæk.

quote Vi kan se, at der er kæmpe søgning og et stort pres på testcenteret i Holbæk.

Anne Hjortshøj, enhedschef, Det Nære Sundhedsvæsen

Det fremgår af en oversigt, som Falck har udsendt, hvoraf man også kan læse, at der åbnes kviktestcentre i Kalundborg, Ringsted, Næstved og Nykøbing Falster.

Hvor SOS International havde fire hurtigtestcentre her i sendeområdet, opgraderer Falck med et femte.

Sammenlignet med i januar er der dog lagt op til ændringer i Falcks testcenter-geografi. For borgerne i Kalundborg får nemlig lov til at beholde et kviktestcenter i byen, imens borgerne i Slagelse derimod ikke får deres testcenter med hurtige testsvar tilbage.

- Det er regionerne, der beslutter, hvor testcentrene skal ligge. I supplement til de testcentre, vi annoncerer nu, vil vi åbne en række pop up-testcentre, som vil have åbent et x antal dage og x antal timer om ugen eksempelvis på det lokale bibliotek, siger Lisbeth Nedergaard, kommunikationschef i Falck, til TV2 ØST.

Stort pres på Holbæk

Fra Region Sjælland forklarer Anne Hjortshøj, der er enhedschef i Det Nære Sundhedsvæsen, at beslutningen om ikke at lægge et kviktestcenter i Slagelse hænger sammen med, at byen i forvejen har et PCR-testcenter.

Regionsrådet har på denne baggrund besluttet at placere to af de kommende pop up-testcentre i Skælskør og Korsør for dermed at sikre den bedste dækning og højst 20 kilometer til et testcenter for alle borgere i regionen.

Stor efterspørgsel ikke mindst fra gæster i sommerhusområderne har medvirket til, at Holbæk igen får et hurtigtestcenter, fortæller Anne Hjortshøj, der er enhedschef i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland.
Stor efterspørgsel ikke mindst fra gæster i sommerhusområderne har medvirket til, at Holbæk igen får et hurtigtestcenter, fortæller Anne Hjortshøj, der er enhedschef i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

I Holbæk har man dog valgt en anden disponering og beholder her PCR-testcenteret samtidig med, at Falck opretter et kviktestcenter.

- Vi kan se, at der er kæmpe søgning og et stort pres på testcenteret i Holbæk. Aktuelt har vi også mange københavnere, som benytter sig af testcenteret, hvilket nok hænger sammen med, at der er et stort sommerhusområde i Odsherred, som trækker københavnerne derud, siger Anne Hjortshøj og tilføjer:

- Derfor er der kæmpestor efterspørgsel i Holbæk, og derfor giver det her mening med både et PCR-testcenter og et kviktestcenter.

Leverandør blev fyret

Foruden testcenteret i Holbæk har Falck også kunnet slå dørene op til nye testcentre i Ringsted og Nykøbing Falster i denne uge, imens Kalundborg og Næstved følger med fra mandag den 15. februar.

På 15 minutter kan borgere få et svar på, om de er smittet med coronavirus i et af Falcks testcentre. De første tre åbner i denne uge - yderligere to følger her i sendeområdet mandag.
På 15 minutter kan borgere få et svar på, om de er smittet med coronavirus i et af Falcks testcentre. De første tre åbner i denne uge - yderligere to følger her i sendeområdet mandag. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

I resten af Region Sjælland åbnes desuden testcentre i Roskilde og Køge.

Samtlige testcentre vil holde åbent mandag-søndag fra klokken 8-20.

At Falck for en kort bemærkning har været ude af billedet som Region Sjællands leverandør af såkaldte kviktest – eller som de kaldes i folkemunde: lyntest – skyldes det udbud, som Danske Regioner valgte at køre på leverancen af kviktest.

Her tabte Falck til SOS International som leverandør per 1. februar 2021. Sidstnævnte havde indgået et samarbejde med en underleverandør, Medical Nordic, som dog ikke formåede at levere et tilfredsstillende stykke arbejde for regionerne, der foruden Region Sjælland tæller Region Midtjylland og Region Nordjylland.

Beretninger om dårlig hygiejne, sjusk med persondata og ikke mindst utilstrækkelig kapacitet indkasserede SOS International en fyreseddel i weekenden og en ny midlertidig kontrakt til Falck, imens et nyt udbud bliver kørt i stilling.

SOS International vil dog fortsætte med at antigenteste med eget personale i opsigelsesperioden i Region Hovedstaden. 

Region Sjælland har tidligere meldt ud, at man efter en overgangsperiode i denne uge forventer fuld kapacitet fra Falck i den kommende uge. Dette stemmer således overens med, at Falck vil have slået dørene op til samtlige hurtigtestcentre her i regionen fra og med på mandag morgen klokken 8.