Efter kritik: Nu skal der forskes i ældremad

Et nyt videnscenter om kommunal ældremad kan være på vej. Viceborgmester i Guldborgsund Kommune René Christensen (DF) mener ikke, at der er brug for mere forskning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Maden til de ældre på landets plejehjem og i hjemmeplejen har flere gange været udsat for hård kritik. Men både politikere og ansatte i ældreplejen mangler fortsat viden om, hvad der skal til for at sikre god mad til de ældre, skriver Avisen.dk.

Det mener Københavns Universitet og Madkulturen, som er en selvejende institution under Miljø- og Fødevareministeriet. Derfor arbejdes der nu på at finde finansiering til at starte et nyt videnscenter om ældremad, Center for Ældreforskning.

- Vi er i dialog med flere fonde, men vi er bestemt ikke i mål, siger Judith Kyst, direktør i madkulturen til Avisen.dk.

Sideløbende med arbejdet med et nyt videnscenter afholdes der torsdag en konference på Christiansborg om, hvordan man sikrer ældre borgere gode madoplevelser og højere livskvalitet.

- Formålet er at sætte fokus på vigtigheden af en værdig ældremad. Vi skal arbejde med at finde nogle løsninger, som sikrer både livskvalitet, sundhed og så er der jo også en kæmpe økonomisk dimension i det her, siger Judith Kyst til Avisen.dk.

Hun peger på, at hver femte plejekrævende ældre er undervægtig. Og den massive underernæring koster hvert år det danske samfund 6 milliarder kroner om året. Analyser har vist, at op mod en tredjedel af det beløb kan spares, hvis der laves en målrettet indsats.

Dansk Folkepartis Rene Christensen, som er formand for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, er blandt deltagerne ved torsdagens konference.

Foruden at være medlem af Folketinget er han også viceborgmester i Guldborgsund Kommune, og han mener ikke, at det er manglende forskning, som er det største problem.

- Man behøver jo ikke at forske i alt. Engang imellem handler det også om at bruge sin sunde fornuft, og det er ikke sådan, at man famler rundt i blinde i kommunerne, siger René Christensen til Avisen.dk.

Selvom han ikke umiddelbart vil bakke op om behovet for et videnscenter, der skal lave ny forskning i god ældremad, så er han enig i, at der er behov for mere erfaringsudveksling mellem kommunerne.

Samtidig forventer DF-politikeren, at den såkaldte værdighedsmilliard, som er en del af finansloven for 2016, i flere kommuner vil blive brugt til at forbedre madtilbuddene til de ældre.

- Jeg kan ikke forestille mig andet, når man tænker på, hvor meget ældremaden har fyldt både i medier og ude i kommunerne de sidste år. Det gælder både prisen og kvaliteten, siger René Christensen til Avisen.dk.