Dyre danske varer

Priserne på mælk, brød og andre almindelige fødevarer er steget voldsomt de seneste år. Danmark er et af de dyreste lande i EU, mens vores naboer i Tyskland er væsentlig billigere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De to husmødre fik en indkøbsseddel og startede i brødafdelingen i et supermarked i Vordingborg. 

Brød
Her købte de toastbrød og pitabrød til 20,90 kr.

Brød er et af de produkter, der er steget allermest i Danmark det seneste år. 10% vurderer konkurrencestyrelsen.

I Tyskland finder vi også brødafdelingen og finder hvidt toast og pitabrød. Det koster 18,09 kr. Det er en prisforskel på 2,81 kr. Det svarer til 13,4%

- Når det er to billige varer, så er det alligevel nogle penge, synes jeg, siger Lene Karnøe Sørensen, husmor fra Bårse.

Ifølge Dansk Statistik er brød i Danmark 50 % dyrere end EU gennemsnittet, mens brød i Tyskland kun er 8% over EU´s gennemsnit.

Kød
Tilbage i Vordingborg går husmødrene til kødafdelingen. Her finder vi 500g. oksekød med 3-7% fedt og 1.600g. svinekoteletter. De koster 140 kr. 

I Tyskland finder vi også kødafdelingen med koteletter, men man skal til slagteren i supermarkedet for at få hakket oksekød. Kødet her koster 82 kr. Det er en forskel på godt 41%

Ost, mælk og æg
I mejeriafdelingen i Vordingborg finder Lene Karnøe Sørensen og Annelise Jensen først et kilo 30% ost og bagefter 6 skrabeæg og en liter skummetmælk. Det koster 95,13 kr.

I Tyskland skal vi til ostehandleren i supermarkedet for at få det ost, vi skal bruge. Æg og mælk finder vi på hylderne. Omregnet til danske kroner koster det 78,31 kr. I Danmark kostede det 12% mere.

- Både mælken og osten er af bedre og dyrere kvalitet end i Danmark, så det får vi oven i, det maner til eftertanke, siger Lene Karnøe Sørensen.  

Ifølge Danmarks Statistik koster de tyske mejerivarer og æg 13% mindre end gennemsnittet i EU, mens mejerivarer og æg koster 17% over EU´s gennemsnit i Danmark.

Betaling
I Vordingborg er det tid til at betale. Vores syv varer koster her 258 kr.

I Tyskland regner kassedamen varerne sammen til 215,16 kr.

Forskellen på prisen på de syv varer i Danmark og Tyskland er knap 43 kr., det svarer til næsten 17%  

Et almindeligt månedsforbrug på fødevarer for Lene KArnøe Sørensens husholdning er 4000 kr. Hvis de boede i Tyskland kunne de i gennemsnit spare 680 kr. om måneden.