Drukneulykke resulterer i frivilligt beredskab

Bådejere i Nykøbing Falster er så fortørnede over redningsaktionen ved en drukneulykke i weekenden, at de nu laver et frivilligt beredskab

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ulykken skete natten til lørdag i Nykøbing Falster Lystbådehavn.

Af uforklarlige årsager var en 69-årig kvinde gået ud på en anden båd end sin egen og røg pludselig i vandet.

- Jeg blev vækket af min kone, der havde hørt plasket, og vi hører så nogen råbe om hjælp, og ryger så selvfølgelig ud af køjen, fortæller bådejer Flemming Olsen, som er tidligere Falck-redder.

Venter længe på redningsbåd

Han og andre bådejere ser kvinden ligge bevidsløs i vandet. De ringer 112 og forsøger selv at bugsere hende op af vandet, men forgæves. De må vente på, at der kommer en redningsbåd til stedet.

- Jeg føler, der gik for lang tid, fortæller Lars Abildgaard, som var med til at prøve at få den bevidstløse kvinde op af vandet:

- Altså det må kunne gøres hurtigere. De skal kun køre fra den ene ende af byen til den anden, siger han.

Både han og Flemming Olsen fortæller, at der gik over tyve minutter fra politiet kom frem, til brandvæsnet stod der med redningsbåden.

Brandfolk på deltid

Men Guldborgsund Beredskab er kun et deltidsberedskab, så brandfolkene skal op derhjemme og møde ind på stationen, inden de kan køre ud med redningsbåden til ulykkesstedet. Det går der altid nogle minutter med, fortæller viceberedskabschef, Bjarne Larsen til TV2 ØST i dag. 

Den 69-årige kvinde blev genoplivet i ambulancen, men døde efterfølgende på sygehuset.

Havnen får egen redningsbåd

Situationen har fået Flemming Olsen til at tage initiativ til et frivilligt beredskab i lystbådehavnen. Det består blandt andet af en gummibåd, som alle kan benytte sig af, og der skal også være en telefonkæde og en vagt, så lystbådeejerne fremover selv hurtigere kan få bugseret en druknet op på land og givet dem førstehjælp. 

 - Men det jeg egentlig ønsker, det er at få en debat i gang om det her, om det virkelig kan være rigtig, at vi er et land omgivet med vand, hvorfor virker vores redningsberedskab så ik'? siger Flemming Olsen.

Han understreger dog, at både politifolk og ambulancefolk, gjorde hvad de kunne på ulykkesstedet, det er udelukkende ventetiden på redningsbåden, han stiler spørgsmålstegn ved.


Nyhedsoverblik