Drømmejobbet kan være noget skidt

Mere end hver tredje dansker oplever, at arbejdet kryber med ind under dynen og ødelægger nattesøvnen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En pinlig mail fra kæresten, er havnet i chefens inbox. Eller du møder ind på job, og opdager, at du stadig har nattøj på. Eller slet intet tøj på. Mere end hver tredje dansker oplever, at arbejdet kryber med ind under dynen og invaderer nattesøvnen. Det viser en rundspørge foretaget af analysebureauet Wilke for Avisen.dk.

Drømmene om chefen, kollegerne og arbejdsopgaverne er ofte stressrelaterede, forklarer søvnekspert hos Center for Stress og Trivsel, Mikael Rasmussen.

-   Tænker du meget på dit arbejde til dagligt, så vil det også påvirke dine drømme, siger han til Avisen.dk.

Dårlig søvn
Bekymringer fra dagens arbejde følger nemlig med over i drømmenes verden, og det giver en ringere søvn. Faktisk nedsættes den fysiske restitution med 50 procent. Og det kan være en grund til, at folk bliver syge af stress, forklarer Mikael Rasmussen.

-   Fysiologisk set kan man ikke blive syg af stress, hvis man får 7-8 timers kvalitetssøvn. Det er søvnmangel, der gør folk syge, siger han.

 Stigende problem
Og noget tyder på, at tendensen er stigende, vurderer søvneksperten. Det skyldes blandt andet ny teknologi, der gør, at der hele tiden er aktivitet omkring os, og at det kan være sværere at adskille arbejde fra hvile og søvn.

 Men nogle gange er det ikke nok at lukke ned og holde tingene adskilt, forklarer psykoterapeut Kasper Thormod Larsen. For ifølge ham fortæller drømmene os ofte om nogle problemer, der skal løses. Bliver de ikke løst, vil drømmene ofte dukke op igen og kan blive til mareridt.

-   Får du ikke løst dit problem på dit arbejde, så ligger det og kører i underbevidstheden. Derfor er det vigtigt at du forstår, hvad det er du skal lære af drømmene, så du kan arbejde med det, siger Kasper Thormod Larsen til Avisen.dk.