Dosering på medicinpakker kan være forkert: Fejl i Sundhedsplatformen giver problemer

En fejl i Sundhedsplatformen betyder, at nogle patienter har fået udleveret medicin med en forkert doseringslabel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når du henter din receptpligtige medicin på apoteket, så er der altid en label på æsken, der angiver, hvor ofte du skal tage medicinen, og hvor meget du skal tage.

Men en fejl i Sundhedsplatformen betyder, at nogle recepter i Region Sjælland og Region Hovedstaden angiver en forkert dosering på medicinen. Det er sket 3.829 gange det seneste halve år.

09279b20-d184-4644-aa54-2d742155b3d8.jpg
Læs også
Sundhedsplatformen:
Flere end 3.000 patienter i risiko for medicinforgiftning
09279b20-d184-4644-aa54-2d742155b3d8.jpg
Læs også
Sundhedsplatformen:
Flere end 3.000 patienter i risiko for medicinforgiftning

Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.

Kun fejl på selve medicinpakken

Fejlen er sket, når hospitalslæger skulle forny en recept eller ændre en ordination i Sundhedsplatformen. Fejlen gjorde, at teksten fra den oprindelige recept fejlagtigt fremgik på den nye.

quote Finder vi patienter, der har fulgt anvisningen på medicinens label, og som således har taget for lidt eller for meget medicin, skal afdelingen tage stilling til, hvordan der skal følges op

Leif Panduro, sundhedsdirektør i Region Sjælland

- Det er vigtigt at pointere, at den justerede ordination altid står korrekt på Fælles Medicinkort og i Sundhedsplatformen samt på den medicinliste, der udleveres til patienten på hospitalet, siger koncerndirektør Svend Hartling fra Region Hovedstaden i pressemeddelelsen.

- Det er således alene teksten på den medicinlabel, som apoteket sætter på det udleverede lægemiddel, der kan indeholde fejlagtig tekst om dosering, som stammer fra den oprindelige recept.

Kan have taget for meget eller lidt medicin

Sygehusene i de to regioner er nu i gang med at gennemgå de fejlagtige recepter for at sikre patientsikkerheden. Efter første gennemgang skal det vurderes, om man skal gennemgå ordinationer helt op til et år bagud. Sygehusene skal undersøge, om patienterne har fulgt lægens anvisninger, eller om de har kigget på medicinens label og taget medicinen efter den.

Sundhedsplatform banner
Læs også
Rapport: Sundhedsplatformen kan have kostet en patient livet
Sundhedsplatform banner
Læs også
Rapport: Sundhedsplatformen kan have kostet en patient livet

- Finder vi patienter, der har fulgt anvisningen på medicinens label, og som således har taget for lidt eller for meget medicin, skal afdelingen tage stilling til, hvordan der skal følges op, herunder om det er nødvendigt, at patienten bliver indkaldt til kontrol, blodprøver og andet, ligesom recepterne skal tilrettes, siger Leif Panduro, sundhedsdirektør i Region Sjælland.

De forkerte recepter udgør 0,6 procent af de samlede udskrevne recepter det seneste halve år. Fejlen blev rettet i Sundhedsplatformen den 25. oktober.


Nyhedsoverblik