¨

DONG opgiver havvindmøllepark

Priserne på vindmøller får nu DONG Energy til droppe planerne om havvindmøllepark Rødsand 2.

Midt i regeringens kamp for at gøre den danske energiforsyning mere grøn kaster statsejede DONG Energy håndklædet i ringen og trækker sig fra etableringen af havvindmølleparken Rødsand 2, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

Parken vil blive en af verdens største og udgør allerede på tegnebrættet en central brik i regeringens jagt på mere vedvarende energi. Derfor er det givetvis kedeligt nyt for miljøminister Connie Hedegaard (K) og trafik- og energiminister Flemming Hansen (K), at prestigeprojektets danske islæt nu snubler i vindmøllerne.

Bedre bliver det givetvis ikke af, at DONG Energy ikke lægger skjul på, at man først og fremmest trækker sig fra Rødsand 2-projektet af økonomiske hensyn.

- Med de prisstigninger vi har set på vindmøller inden for det seneste halvandet år, frygter vi, at købet af havvindmøller til Rødsand bliver meget dyrt, siger Niels Berg Hansen, koncerndirektør i DONG Energy.

Energikoncernen er på forhånd sikret en fast pris på 49,9 øre for hver produceret kilowatt-time (kWh), som betales af danske forbrugere over elregningen. Det er en fordobling i forhold til den frie markedspris, men åbenbart ikke nok til at Dong Energy tør binde an med milliardinvesteringen.

Direkte adspurgt om DONG også ville kaste håndklædet i ringen, hvis den garanterede pris var 1 kr. pr. kWh, siger koncerndirektøren:

- Så var jeg i hvert fald til at forhandle med.

Set i det lys kan Rødsand 2 udvikle sig til en alvorlig hovedpine for regeringens mål om at fordoble produktionen af vedvarende energi, så den samlede andel udgør 30 pct. i 2025. En pris på 1 kr. pr. kWh vil nemlig udløse en gigantisk regning til danske elkunder, som i forvejen betaler et årligt milliardtilskud til driften af flere mere end 5.200 vindmøller.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App