DONG opgiver havvindmøllepark

Priserne på vindmøller får nu DONG Energy til droppe planerne om havvindmøllepark Rødsand 2.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Midt i regeringens kamp for at gøre den danske energiforsyning mere grøn kaster statsejede DONG Energy håndklædet i ringen og trækker sig fra etableringen af havvindmølleparken Rødsand 2, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

Parken vil blive en af verdens største og udgør allerede på tegnebrættet en central brik i regeringens jagt på mere vedvarende energi. Derfor er det givetvis kedeligt nyt for miljøminister Connie Hedegaard (K) og trafik- og energiminister Flemming Hansen (K), at prestigeprojektets danske islæt nu snubler i vindmøllerne.

Bedre bliver det givetvis ikke af, at DONG Energy ikke lægger skjul på, at man først og fremmest trækker sig fra Rødsand 2-projektet af økonomiske hensyn.

- Med de prisstigninger vi har set på vindmøller inden for det seneste halvandet år, frygter vi, at købet af havvindmøller til Rødsand bliver meget dyrt, siger Niels Berg Hansen, koncerndirektør i DONG Energy.

Energikoncernen er på forhånd sikret en fast pris på 49,9 øre for hver produceret kilowatt-time (kWh), som betales af danske forbrugere over elregningen. Det er en fordobling i forhold til den frie markedspris, men åbenbart ikke nok til at Dong Energy tør binde an med milliardinvesteringen.

Direkte adspurgt om DONG også ville kaste håndklædet i ringen, hvis den garanterede pris var 1 kr. pr. kWh, siger koncerndirektøren:

- Så var jeg i hvert fald til at forhandle med.

Set i det lys kan Rødsand 2 udvikle sig til en alvorlig hovedpine for regeringens mål om at fordoble produktionen af vedvarende energi, så den samlede andel udgør 30 pct. i 2025. En pris på 1 kr. pr. kWh vil nemlig udløse en gigantisk regning til danske elkunder, som i forvejen betaler et årligt milliardtilskud til driften af flere mere end 5.200 vindmøller.