Dødsleg blandt børn i Haslev

Elever på en skole i Haslev presser luften ud af hinanden, indtil de besvimer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En ny trend, hvor elever presser luften ud af hinanden, indtil de besvimer, er kommet til Sofiendalskolen i Haslev, skriver DAGBLADET Ringsted.

De risikerer at tage livet af hinanden, vurderer børnelæge Vibeke Manniche.

Det er bare for sjov, lyder meldingen fra elever på Sofiendalskolen, der trykker luft ud af deres kammerater, indtil de besvimer.

Sofiendalskolen opdagede den farlige leg ved et tilfælde og har nu reageret ved at sende breve hjem til alle forældre til elever på 5. til 8. klassetrin, og samtidig har lærerne taget en alvorlig snak med eleverne i klasserne.

Tilsyneladende har trenden ikke udviklet sig til andre skoler, og efter initiativet fra ledelsen i sidste uge er fænomenet forsvundet fra skolegården. Men man ved ikke, om det fortsætter, når eleverne er kommet hjem.

Vibeke Manniche, børnelæge og ekspert i børns trivsel, er foruroliget over trenden: "Det chokerer mig da egentlig, at børn gør sådan noget. Det er jo et voldeligt overgreb, som er potentielt farligt", påpeger hun.

Vibeke Manniche vurderer, at børnene henter inspiration til de sadistiske handlinger via pornofilm, hvor det er udbredt, at en person underkaster sig lidelser. På Sofiendalskolen har  den elev, der bliver trykket, også meldt sig frivilligt til, at kammerater skal presse luften ud af ham eller hende, alt imens episoden bliver filmet.

Men Vibeke Manniche afviser at karakterisere hovedpersonen som frivillig. "Der er ikke noget, der hedder: »Jeg gik med til det«. Frivillighed er et relativt begreb, de børn, der melder sig til det, gør det måske for at blive accepteret i gruppen", pointerer Vibeke Manniche, der opfordrer Sofiendalskolen til at anmelde episoderne til politiet.

"Næste gang risikerer de at tage livet af en kammerat", siger hun.