Dødeligt forår på vejene

Voldsom stigning i antallet af trafikdræbte i årets tre første måneder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De seneste år har antallet af trafikdræbte været støt nedadgående. Men nyeste tal fra politiet viser, at den kurve er vendt gevaldigt på hovedet i årets tre første måneder, hvor 94 personer har mistet livet i trafikken, mod 52 sidste år.

Det milde forårsvejr får en del af skylden.

 - Vi har i år stort set ikke haft noget som helst sne. Og det gode ved sne, det er, at så kommer hastighederne ned, og så får vi mange blik-uheld, men ikke ret mange blod-uheld. Når der ikke er noget sne, så kører vi altså noget stærkere, og så får vi altså nogle alvorligere ulykker. Og det er det, vi kan se nu, siger Jesper Sølund, dokumentationschef i Rådet for Større Færdselssikkerhed.

Også de bløde trafikanter bliver ramt af de lune forårsvejr.

- Når vi har haft en mild vinter som nu, så er der mange, der begynder at cykle, køre på knallert og så videre. Så det, vi også kan se nu, er altså de alvorlige ulykker med personbiler, og så har vi desværre fået mange dræbte fodgængere og cyklister, fortæller Jesper Sølund fra Rådet for Større Færdselssikkerhed.

På Køreteknisk Anlæg i Toksværd bliver eleverne trænet i at manøvrere på både våde og glatte veje. Her kender de bilisternes køre-vaner.

- Når vinteren er ovre, så kommer den tørre vej igen med den gode friktion. Og så kan man give den gas.  Og så er det, man giver den for meget gas somme tider. Så glemmer man at nedsætte hastigheden, når man kommer rundt i kurver os sving, og så går det galt igen, forklarer Arne Engskov, der er daglig leder på Køreteknisk Anlæg i Toksværd.

Rådet for Større Færdselssikkerhed råder bilisterne til at få skiftet til sommerdæk. Og så er der kun et rigtig godt råd: Overhold hastighedsgrænserne.

Fakta:
Antallet af trafik-dræbte i de første tre måneder af seneste år.

  • 2002: 80
  • 2003: 89
  • 2004: 83
  • 2005: 76
  • 2006: 52
  • 2007: 94

kilde: www.sikkertrafik.dk