Dobbeltrolle ved forlystelses-tjek kritiseres

En 8-årig dreng fra Næstved kom sidste weekend til skade, da han røg ud af forlystelsen Tekopperne i Fårup Sommerland. Nu kritiseres det, at det er de samme firmaer, der skal undersøge ulykkerne, som godkender forlystelserne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når der sker ulykker i danske forlystelsesparker bliver det undersøgt af de to firmaer. Det er Teknologisk Institut og Force Technology. Og det er nøjagtig de samme firmaer, som har godkendt forlystelserne i første omgang. Det er en helt uacceptabel dobbeltrolle, lyder kritikken nu.

- Normalt er det noget, vi er meget betænkelige ved, siger den socialdemokratiske retsordfører, Karen Hækkerup til TV Avisen.

Faktisk er der bred enighed blandt Folketingets partier. De samme firmaer skal ikke både godkende og samtidig undersøge forlystelserne, når det går galt.

- Det er vel lidt svært at kritisere sig selv, skal vi alle være ærlige at sige, siger Karsten Nonbo fra Venstres retsudvalg til TV Avisen.

Kun Dansk Folkeparti mener ikke, at Instituttets dobbeltrolle i sig selv er et problem.

- Jeg tror det handler om de godkendelsesprocedurer, der er.

Vi skal sikre, at de har en høj, høj form for sikkerhed, så når det er, at vi besøger en forlystelse, at vi kan stole på, at vi trygt kan gå op og prøve forlystelsen, siger Marlene Harpsøe, der er medlem af retsudvalget for Dansk Folkeparti.

Hos Teknologisk Institut ser man heller ikke noget problem i, at det er samme virksomhed, der både godkender og undersøger en forlystelse. Ifølge dem har man allerede sikret sig mod at optræde i en dobbeltrolle.

- Det gør vi ved at sende nogle andre mennesker ud end den som foretager inspektionerne, sådan at der ikke er personsammenfald imellem de to opgaver, siger den presseansvarlige ved Teknologisk Institut, Andras Splidt til TV Avisen.

Men den opdeling køber socialdemokraterne ikke. De vil mener der bør gøres noget ved reglerne.

- Vi bliver nødt til at få strammet op på de her regler. De er meget gamle de regler, der er. Jeg sikker på, at der ikke er nogen, der har onde intensioner i sigte, men det nytter bare ikke noget, at der er så mange mennesker, der kommer til skade, når de går ud for at have det sjovt, Karen Hækkerup.

Det er dog ikke nødvendigvis en fordel, at få andre til at undersøge en forlystelse efter et uheld, mener Andras Splidt.

- Vil man have nogen, der kender sagen, der fagligt kompetente, der har erfaringerne med det her eller vil man have en udenforstående, som ikke kender til problematikkerne omkring det, siger han til TV Avisen.

Enhedslisten har bedt Justitsminister Lene Espersen forklare, hvorfor det samme firma både står for de årlige sikkerhedskontroller, og efterfølgende laver havariundersøgelser for politiet. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ministeren i dag.


Nyhedsoverblik