¨

DNA register bugner

Foto: TV ØST

En 38-årig mand blev i onsdags varetægtsfænglet for et røveri for otte år siden på grund af DNA-spor. Og det er langtfra ualmindeligt at sløsede kriminelle får deres straf efter de måske troede at politiet havde opgivet. DNA-registeret herhjemme bugner ef

Alle politibiler er i dag udstyret med udstyr til at tage DNA-prøver.

- Vi udtager efterhånden næsten altid prøver på gerningssteder. Både ved indbrud og ved større forbrydelser, siger pressemedarbejder hos Midt- & Vestsjællands Politi Carsten Andersen.

Og det er svært at ikke at efterlade sig spor. Det kan være blod, spyt eller hår. Samtidigt giver næsten alle forbrydelser i dag politiet ret til at tage et mundskrab fra den kriminelle, som så ryger i i DNA-registret.

Når politikredsene rundt om i landet har indsamlet DNA fra gerningssteder og kriminelle - så sender de det til Kriminalteknisk Center i København, som sammenkører DNA fra gamle sager og DNA fra nye mundskrab.

Og der er sket en markant udvikling i tallene. I 2004 blev 235 personer taget for gamle forbrydelser på grund af mundskrab fra nye sager..I 2006 var det tal steget til 500 og i 2007 ramte tallet 1219.

En stor del af forklaringen på de mange hits er, at registret er vokset. Lige nu ligger 17 tusinde DNA spor registeret her i arkiverne og venter på at deres ejermand dummer sig. Og som regel har forbryderne en dårlig sag, hvis de er blevet fanget med DNA det forkerte sted.

- Det er særdeles stærke indicier. Man har kunne matchende DNA med sin siamesiske tvilling, siger vicepolitiinspektør hos Kriminalteknisk Center Niels Stig Larsen.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App