DNA register bugner

En 38-årig mand blev i onsdags varetægtsfænglet for et røveri for otte år siden på grund af DNA-spor. Og det er langtfra ualmindeligt at sløsede kriminelle får deres straf efter de måske troede at politiet havde opgivet. DNA-registeret herhjemme bugner ef

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Alle politibiler er i dag udstyret med udstyr til at tage DNA-prøver.

- Vi udtager efterhånden næsten altid prøver på gerningssteder. Både ved indbrud og ved større forbrydelser, siger pressemedarbejder hos Midt- & Vestsjællands Politi Carsten Andersen.

Og det er svært at ikke at efterlade sig spor. Det kan være blod, spyt eller hår. Samtidigt giver næsten alle forbrydelser i dag politiet ret til at tage et mundskrab fra den kriminelle, som så ryger i i DNA-registret.

Når politikredsene rundt om i landet har indsamlet DNA fra gerningssteder og kriminelle - så sender de det til Kriminalteknisk Center i København, som sammenkører DNA fra gamle sager og DNA fra nye mundskrab.

Og der er sket en markant udvikling i tallene. I 2004 blev 235 personer taget for gamle forbrydelser på grund af mundskrab fra nye sager..I 2006 var det tal steget til 500 og i 2007 ramte tallet 1219.

En stor del af forklaringen på de mange hits er, at registret er vokset. Lige nu ligger 17 tusinde DNA spor registeret her i arkiverne og venter på at deres ejermand dummer sig. Og som regel har forbryderne en dårlig sag, hvis de er blevet fanget med DNA det forkerte sted.

- Det er særdeles stærke indicier. Man har kunne matchende DNA med sin siamesiske tvilling, siger vicepolitiinspektør hos Kriminalteknisk Center Niels Stig Larsen.