Din seng invaderes af tusindvis af mider

Små kryb invaderer lige nu din seng og de kan få dig til at nyse og give kløe i øjnene. Når vi i den kolde tid holder vinduer og døre lukket og putter os under dynen, er det storhedstid for husstøvmider.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De har otte ben, horn i panden og de kravler gladelig rundt blandt tøjbamser, dyner og puder i sengen.

- Først og fremmest er de i sengemiljøet i dyner og puder i sengen og så er de madrassen. Dyner og puder kan man vaske, men i madrassen kan de bo for den kan man ikke vaske, siger rådgiver ved Astma- og Allergiforbundet, Linda Nielsen. 

Vi er taget hjem til en familie fra Bårse for at finde ud af, hvad en almindelig familiemor ved om husstøvmider.  

- I dagligdagen tænker jeg nok ikke så meget over det.  Jeg vidste godt, at man skulle skifte sit sengetøj og vaske det rimeig tit, men jeg vidste ikke, at problemer var i madrassen, siger Maja Nerup jensen fra Bårse.

Miderne lever af hudskæl fra os. Det der ligger i sengen er nok til at tusindvis af mider kan leve af det i et år. Og når vi er meget inde i varmen mærker vi det ekstra meget.

- Når det bliver efterår og vinter, så går vi ind og vi har ikke døre og vinduer så meget åbne, så der handler det meget om, at indeklimaet skal være godt, for at man har det godt inden for, siger Linda Nielsen.         

7-10 procent af os nyser og klør os i øjenene lige nu fordi vi har husstøvmideallergi. Når vi lukker døre og vinduer bliver luftfugtigheden høj inden for og så trives husstøvmiderne rigtig godt.

- Husstøvmider lever af skæl og af at optage fugt gennem huden og det får de fra den høje luftfugtighed inden for, siger Linda Nielsen.

Hos familien Jensen er luftfugtigheden ca. 65%, men for at tørre miderne ud og dermed slå dem ihjel burde den kun være 45%.  

- Den måde man får luftfugtigheden ned på er ved at lufte ud. 5-10 minutter tre gange om dagen og så have varme på, alle rum skal varmes op til 20 grader, siger Linda Nielsen.

- Jeg vidste ikke at luftfugtigheden skulle så langt ned, men jeg vidste godt, at man skal lufte ud tit, men måske ikke tre gange om dagen, siger familiemoren.

Billeder at mider, der smæsker sig med døde hudceller gør de små bæster virkelige for Maja.

- Her ser du miderne, når de kravler rundt og de er jo selvfølgelig forstørret og de spiser noget, det er måske hudsæl eller sådan noget, siger Linda Nielsen.

- Det er ikke så lækket at tænke på, at de stortrives når luftfugtigheden er høj, siger Maja Nerup Jensen.

Når vi nyser, øjne løber og næsen klør er det afføring og midernes lig, som hvirvles op med støv, der sætter sig i næse og øjne. Men de små kryb kan udryddes.

- Hvis man har husstøvmideallergi, så er det især i senge man skal sætte ind. Man skal sørge for at få vasket alt i sengen ved 60 grader. Dyne og puder er fire gange om året og en rulle madres er 6-12 gange om året og betræk er en gang om ugen, råder Linda Nielsen.

De gamle husgeråd, som Maja også kender fra sin mor om at lægge dyner og puder ud i frostvejr er kun en myte.

- Det er ikke et råd man kan bruge. Miderne dør, hvis de er udsat for minus 18 grader i 2 døgn og det har vi jo ikke udenfor.  Der er også råd om at ryste og lægge ud i solen, men det er ikke godt nok, det er vask ved 60 grader, slår Linda Nielsen fast.

- Med de nye råd vil du så ændre noget? Vi vil i hvert fald være mere opmærksom på at få skiftet sengetøjet og så vil vi få luftet ud, siger Maja Nerup Jensen.

Hvordan hun skal nå det tre gange om dagen, når hun starter på arbejde igen efter barsel, kan Maja Nerup Jensen dog ikke helt overskue.