Diabetescenter betalt af Novo Nordisk kan være på vej: - Der er ingen aftaler om indkøb

Fire nye diabetesklinikker betalt af Novo Nordisk kan være på vej til Region Sjælland. Men der er ingen økonomiske fordele for medicinalgiganten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Novo Nordisk har allerede indgået samarbejdsaftaler med de fire andre regioner i landet om oprettelsen af nye diabetescentre. Nu er turen kommet til Region Sjælland.

Politikere i Regionsrådet skal i dag beslutte, om de vil indgå en samarbejdsaftale med Novo Nordisk om at styrke diabetesindsatsen i regionen.

Regionsrådsformand i Region Sjælland, Heino Knudsen (S), forsikrer dog om, at der ikke er nogle særlige fordele for Novo Nordisk som medicinalvirksomhed.

- Der er ingen aftaler i det her om, at der er særaftaler om indkøb. Nu leverer Novo Nordisk garanteret en masse af vores insulin i dag, så der bliver ingen ændring i vores måde at købe ind på. Vi er ikke stavnsbundet med den her aftale. Det er meget vigtigt for mig, når vi går ind i sådan et samarbejde her, fastslår han over for TV ØST.

151114_Diabetes.jpg
Læs også
Over 42.000 sjællændere lider af diabetes: Nu kan hjælpen være på vej
151114_Diabetes.jpg
Læs også
Over 42.000 sjællændere lider af diabetes: Nu kan hjælpen være på vej

- Hvis ikke det var en klar aftale, kunne man godt tænke i de scenarier

Novo Nordisk Fonden har et ønske om at give en 10-årig bevilling til Region Sjælland for at styrke diabetesindsatsen i regionen.

- Den aftale der ligger er en 10-årig aftale, hvor det er en 30-årig aftale i nogle af de andre regioner, siger Heino Knudsen.

quote Der er ingen aftaler i det her om, at der er særaftaler om indkøb

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland

Bevillingen gives til udvikling af supplerende aktiviteter inden for behandling, forskning, uddannelse og kompetenceudvikling.

Men at aftalen indgås med Novo Nordisk og ikke nogen af landets andre medicinalvirksomheder, giver ifølge regionsrådsformanden ingen økonomiske fordele til medicinalgiganten.

- Novo Nordisk Fonden signalerer tydeligt, at det er et projekt for sundheden og for at forbedre forholdene for diabetespatienter. Det er klart, hvis ikke der lå en klar og tydelig aftale, kunne man godt tænke i de scenarier, men det er derfor, der også har været så grundigt et arbejde for at få det her på plads, siger Heino Knudsen.

- De putter rigtig mange penge i det her projekt

Novo Nordisk Fonden har allerede bevilget godt 6,5 milliarder kroner til fire regionale centre og vil samlet set formodentlig ende med at have bevilget mere end syv milliarder kroner.

- De putter rigtig mange penge i det her projekt. Det er med til, at vi også kan udvikle på det her område. Det er, fordi Novo Nordisk er gået så markant ind i det, siger Heino Knudsen.

quote Det er jo en af vores helt store kroniske sygdomme, som rigtig mange borgere er ramt af, og derfor er det også et sted, vi hele tiden gerne vil forbedre

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland

Anlægsmidlerne til de fysiske rammer kommer fra Novo Nordisk. De vil også finansiere de aktiviteter, der ligger til grund for den drejebog, regionsrådet skal tage beslutning om i dag.

Den forstærkede diabetesindsats skal koordineres med en central enhed, hvor centerdirektør og stab er fysisk placeret tæt på Holbæk Sygehus.

- Det er vigtigt, vi holder fast i den decentrale struktur

Modsat de andre fire regioner, skal der i Region Sjælland etableres fire lokale diabetesklinikker på eksisterende sygehuse i Holbæk, Slagelse, Nykøbing Falster og Universitetshospitalet i Køge.

- Det er rigtig vigtig, at vi holder fast i den decentrale struktur. Der findes jo borgere i alle grupper, der har diabetes. Dem, der har det vanskeligst uden biler og offentlig transport, risikerer ikke at få deres behandling, kontrol eller få den rigtige uddannelse til at håndtere deres sygdom, hvis afstanden er for lang, siger regionsrådsformanden.

Region Sjælland skal finansiere behandlingen på sygehusene, som de hele tiden har gjort, og er dermed også driftsansvarlige.

Frem mod den 1. januar 2019 skal bestyrelsen for centret træde sammen, og de centrale stillinger slås op og besættes.

- Det er klart, at den decentrale struktur, vi har valgt i det her projekt, gør, at aktiviteterne bliver spredt ud i hele Region Sjælland. Det er kun en fordel i forhold til at rekruttere medarbejdere i hele vores region, siger Heino Knudsen.

Artiklen fortsætter under tabellen.

Der er 3.600 mennesker, der lider af Type 1-diabetes i Region Sjælland, og 38.675, der lider af Type 2-diabetes. I alt er der 42.275 diabetikere i Region Sjælland.
Der er 3.600 mennesker, der lider af Type 1-diabetes i Region Sjælland, og 38.675, der lider af Type 2-diabetes. I alt er der 42.275 diabetikere i Region Sjælland. Foto: Diabetesforeningen

- Det er en kæmpe styrkelse af diabetesområdet

42.275 mennesker i Region Sjælland er diagnosticerede med diabetes. 10.000 af disse patienter vil årligt kunne blive behandlet på det nye Steno Diabetes Center Sjælland.

- Det er en kæmpe styrke af vores indsats på diabetesområdet. Det er jo en af vores helt store kroniske sygdomme, som rigtig mange borgere er ramt af, og derfor er det også et sted, vi hele tiden gerne vil forbedre, siger Heino Knudsen.

Ifølge Novo Nordisk vil etableringen af et nyt diabetescenter ikke medføre en form for økonomisk gevinst, heller ikke på lang sigt. Da det er fonden, der investerer, er der ifølge chefen for Steno Grants tale om en "vidensmæssig- og kvalitetsmæssig investering".

- Vi går Ikke går på kompromis med forskning. Den udvikling, forskning og nye initiativer, det her vil afføde - ikke mindst på forebyggelsesområdet - det er noget Novo Nordisk vil finansiere, siger regionsrådsformanden.

Hvis Regionsrådet efter dagens møde beslutter at godkende planerne, skal bestyrelsen i Novo Nordisk behandle sagen den 4. september.

Steno Diabetes Center Sjælland

  • En regional enhed, hvor centerdirektør og stab er placeret (fysisk placeret i tilknytning til Holbæk Sygehus).
  • Fire diabetesklinikker på eksisterende sygehuse (SUH Køge, Slagelse Sygehus, Nykøbing F. Sygehus og Holbæk Sygehus).
  • En videns- og behandlingsklinik i Psykiatrien til patienter med psykiatrisk sygdom og samtidig diabetes (placeret i Psykiatrihuset i Slagelse).
  • Behandlingsaktiviteter på børneafdelingerne for børn og unge med diabetes (placeret på hhv. SUH Roskilde, Slagelse Sygehus, Nykøbing F. Sygehus og Holbæk Sygehus).
  • Videns- og forskningsaktiviteter i relation til det særlige fokus på ulighed i sundhed på alle sygehusenheder.

Nyhedsoverblik