DI: Der mangler kvalificeret arbejdskraft i Syd- og Vestsjælland

Ifølge tal fra Dansk Industri er der stor mangel på kvalificeret arbejdskraft i Syd- og Vestsjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Virksomheder i Syd- og Vestsjælland kæmper med at skaffe medarbejdere.

Nye tal fra erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI) viser, at virksomhederne har flere bekymringer. Dels er der ikke dygtige nok mennesker, og dels er det svært at lokke dem, der er, til området. 

Knap hver fjerde virksomhed i Sydsjælland giver udtryk for, at de ikke kan tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

Med mangel på kvalificeret arbejdskraft menes der både faglærte og højtuddannede. Problemet opstår som sagt af to årsager.

Mangler 44.000 faglærte i 2025

DI har længe slået på tromme for uddannelse af faglærte, som eksempelvis værktøjsmagere, elektrikere og handelsuddannede.

Hos erhvervsorganisationen ser man gerne, at der i hele landet kommer et højere antal faglærte, som kan tage nogle af alle de ledige arbejdspladser, der er og vil komme i fremtiden.

Frem mod 2025 vil der ifølge DI mangle 44.000 faglærte til at aftage arbejdspladserne. Og det skyldes, at de unge ikke vælger erhvervsskolerne.

Mentalbarriere hindrer ansættelse af højtuddannede

Men der er ikke bare et generelt problem med få faglærte. Der er samtidig et problem med at få de højtuddannede ud i yderkommunerne, hvor der er behov for dem.

Det uvist, hvad der konkret afholder højtuddannede i at søge arbejde i yderkommunerne, men DI vurderer, det skyldes en mentalbarriere. 

I modsætning til personer bosat i sjællandske kommuner, som ikke ser en afstand på 70 kilometer, som noget nævneværdigt, så har personer bosat i København en anden opfattelse, lyder det fra DI.

Hindrer væksten

Problemet med at skaffe kvalificeret arbejdskraft betyder derfor, at flere virksomheder oplever en stor hindring af vækst, da de ikke kan udvidde deres arbejdsstyrke. 

Faktisk svarer næsten hver tredje Sydsjællandske virksomheder i en rundspørge for DI, at de "ser en barriere for vækst, at det netop er manglen på kvalificeret arbejdskraft, som hæmmer dem".