DF vil have dispensation til digebyggeri

Et nyt dige mod havets indtrængen på Omø i Storebælt, må ikke laves af øens egen ler, det skal fragtes på lastbiler med færgen fra Sjælland. Men den ordning vil Dansk Folkeparti nu have miljøministeren til at ændre på.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For lidt over to år siden oversvømmede en stormflod mere end 20 huse på Omø. Kystsikringen blev ødelagt, og siden har øboerne manglet deres dige. Det er besluttet at bygge et nyt af næsten 10.000 tons ler. Men der er et problem, området er nemlig udpeget af staten som ”Værdifuldt geologisk område”, og så må leret på øen ikke bruges til det nye dige. I stedet skal leret fragtes fra resten af Sjælland.

Det er omøboerne selv, der skal betale diget, en pris på omkring 5 mio. kr. Leret fra sjælland sender dog prisen op med 2 mio. kr.

Dansk Folkepartis medlem af Folketingets Økontaktudvalg Henrik Brodersen fra Rude ved Skælskør har nu taget kontakt til Miljøministeren med spørgsmålet, om der kan indføres en dispensation fra forbuddet mod at bruge ler fra Omø til diget. Hvis det kan lade sig gøre medfører det en stor besparelse både i kroner og CO2-forurening påpeger Henrik Brodersen.

Hvis ministeren ikke er villig til at dispensere fra forbuddet, ønsker Henrik Brodersen, at staten træder til og betaler den fordyrende transport af ler fra Sjælland.