Det er blevet dyrt at være skovsvin - hvis man bliver taget

3.000 kroner for at smide en pizzabakke på gaden. 5.000 kroner for at smide affald i naturen. Det er de nye takster for folk der rammer ved siden af skraldespanden. Det er bare ikke mange der bliver taget. Politiet prioriterer andet højere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ny lov skulle med dyrere bøder sætte en stopper for affald smidt i byer og natur, men politiet prioriterer ikke området højt, mener Venstres miljøordfører Eivind Vesselbo. Det skriver Børsen Klima onsdag.

Upåagtet af de fleste er bøderne for at kaste affald fra sig for nylig blevet skruet op. De nye takster betyder bl.a., at gadesvin risikerer en bøde på 3000 kr. for at smide en pizzabakke fra sig i en by. Smider man affald i naturen, kan private idømmes en bøde på 5000 kr., mens den for erhvervsdrivende er på 8000 kr.

Affaldssvineri er med andre ord for alvor blevet forbudt. Det er bare ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. Venstres miljøordfører Eyvind Vesselbo, der har haft større bøder for affaldssvineri som en mærkesag, erkender over for Børsen Klima, at politiet endnu ikke er trådt i karakter som ordenshåndhæver i forhold til det henkastede affald.

- Jeg har talt med politiet, og det er ikke deres højest prioriterede område, siger Eyvind Vesselbo, som alligevel er glad for, at Miljøbeskyttelsesloven er blevet skrappere:

- Jeg har kæmpet for højere bøder for henkastet affald i mange år og lovstramningen kan hjælpe med at markere, at det her vil vi som samfund ikke finde os i, siger han.

Ifølge Eyvind Vesselbo kan politiet måske bruge loven til engang imellem at føre kampagne mod henkastet affald - f.eks. en uge eller to om året, så folk kan forstå, at vi tager det alvorligt, siger han. Ved stramningen af Miljøbeskyttelsesloven var Benny Engelbrecht (S) Jørn Dohrmann (DF) Steen Gade (SF) Henrik Rasmussen (KF) Johannes Poulsen (R), Gitte Seeberg (Ny Alliance dengang) samt miljøminister Troels Lund Poulsen (V) enige om behov for dyrere bøder.

Politidirektør i København Hanne Bech Hansen medgiver over for Børsen Klima, at henkastet affald nok ikke er et af de områder, politiet prioriterer højest. Men nu agter hun at tage affaldssvineriet op med borgmestrene i København på næste kredsråd den 15. september, skriver Børsen Klima.