De sidste stemmer er afgivet - og folk gør ikke som sidst

Klokken 20.00 lukkede valgstederne landet over, og stemmemønstret ser ikke ud, som det gjorde for fire år siden, fortæller valgtilforordnet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Frem til klokken 20.00 har man kunnet afgive sin stemme til regions- og kommunalvalget, og Slagelse er et af de steder i regionen, hvor valget kan gå hen og blive rigtig spændende.

Ved sidste valg tog det frem til 1. december at finde en borgmester i kommunen og undervejs blev der lavet alliancer, som ikke alle vælgere var tilfredse med.

Sussi og Thomas Klembo fra Slagelse har ikke glemt den lange konstituering, og uroen i byrådet har påvirket deres stemmer ved dette valg.

- Det har skabt sådan lidt forvirring og lidt rod i det og ustabilitet, siger Sussi Klembo.

- Den rævekage, der blev bagt ved sidste valg, har fået mig til at ændre stilling, og så giver det nok sig selv, hvad jeg stemte sidste gang, men det har i hvert fald fået mig til at sige, at det, som man stod for der, det var ikke det, jeg stemte for sidste gang, siger Thomas Klembo. 

Stemmemønstret har ændret sig

På Stevns så det ud som om valgdeltagelsen kan blive højere end ved valget i 2017

- Klokken 17.00 havde godt og vel 54 procent af vores borgere været nede og stemme, og det er faktisk 3,5 procent mere end på samme tid ved sidste valg, fortæller kommunaldirektør Henrik Nielsen. 

Til gengæld så valgdeltagelsen i Guldborgsund lavere ud omkring klokken 18.00 i dag.

Kommunaldirektør Henrik Nielsen, Stevns.
Kommunaldirektør Henrik Nielsen, Stevns.

- Vi ligger omkring tre procent under, hvad vi lå i 2017, men vi startede med at ligge lidt over, så mønsteret for, hvornår folk de stemmer, det har i hvert fald ændret sig, fortæller valgstyreformand i Nykøbing F. Hallen, Morten Koborg.

Han fortæller, at det muligvis kan skyldes coronapandemien.

- Det kan være, at der er mange, der holder sig væk, siger han og fortæller, at der var mange, der havde lyttet til myndighedernes opfordringer om at stemme mellem klokken 10.00 og klokken 15.00.

Valgstyreformand i Nykøbing F. Hallen, Morten Koborg.
Valgstyreformand i Nykøbing F. Hallen, Morten Koborg.

- Klokken 10.00 væltede det rent udsagt ind, og den mest travle time vi havde, det var fra 10.00 til 11.00. Så man kan i hvert fald sige, at folk de lytter efter, hvad myndighederne, de siger, fortæller valgstyreformanden

Borgmesterkandidat og valgtilforordnet

Borgmesterkandidat fra Venstre, Tine Vinther Clausen, er ikke kun opstillet til valget.

Hun har også været valgtilforordnet i Maribo Hallen.

- Det er jo en del af demokratiet, at vi alle sammen står her og hjælper med at få valget til at gå godt, og jeg har så været her i Maribo siden klokken 07.00, og der er jo lutter søde mennesker, så det er jo fantastisk at få lov til at stå her, fortæller hun.

Nu, hvor valgstedet er lukket, venter der så en aften og muligvis nat, hvor Tine Vinther Clausen (V) skal skifte til sin uniform som borgmesterkandidat.

- Nu skal jeg hjem og have et par sko på, der er lidt anderledes og en kjole, og så glæder jeg mig over, at det der skal ske, er noget, hvor vi skal sidde ned, for nu har jeg stået i rigtig mange timer, siger hun.