Ny ledelse har indført nye rammer for beboerne på De særlige pladser

Kritikken har haglet ned over De særlige Pladser. En helt ny ledelse har nu indført ændringer, der har vendt op og ned på livet på afdelingen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er tæt på frokosttid på De særlige Pladser i Psykiatrien Syd i Vordingborg. Hanne Kowalczyk, der er socialpædagog på afdelingen, går en runde og banker på hos beboerne. I køkkenet bliver den sidste pynt lagt på smørrebrødet med peberpaté, laks, avocado og kamsteg.

28-årige Daniel Steen Hansen er en af beboerne, han har boet på de særlige pladser i næsten tre år.

- Jeg er her på grund af, at jeg prøver at få det bedre med min sygdom, jeg har skizofreni og ADHD, fortæller han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Daniel Steen Hansen har boet på De særlige Pladser i tre år.
Daniel Steen Hansen har boet på De særlige Pladser i tre år. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Beboerne drysser en efter en ind i frokoststuen, hvor Niklas Hansen, der er kok på De særlige Pladser, står klar og fylder tallerkenerne op med de flot pyntede rugbrødsmadder:

- Alt er lavet fra bunden, og jeg gør noget ud at, at det ser indbydende ud. Det er supervigtigt, for ingen af beboerne har prøvet at få så hjemmelavet mad før, så det er vigtigt for os at udvide deres horisont i mad, fortæller Nicklas Hansen, der også gerne tager en beboer med i køkkenet for at hjælpe til, hvis de har lyst.

Kritikken har de seneste år haglet ned over De særlige Pladser i Psykiatrien Syd i Vordingborg. Senest dukkede Styrelsen for Patientsikkerhed op og udstedte efterfølgende et alvorligt påbud. Blandt andet var der ikke styr på journalføring og medicinhåndtering på afdelingen, og styrelsen påpegede, at behandlingen af patienterne var så mangelfuld, at der var tale om en væsentlig forøget risiko for patientsikkerheden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Niklas Hansen er kok på De særlige Pladser, her er han i gang med at pynte dagens dessert.
Niklas Hansen er kok på De særlige Pladser, her er han i gang med at pynte dagens dessert. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

- På daværende tidspunkt har det helt klart haft en betydning for patienterne, og vi var meget bekymrede for patientsikkerheden dernede på stedet. Det var kritisk, og det var også vores konklusion, at der meget hurtigt skulle sættes noget i værk overfor det, fortæller Bente Møller, der er enhedschef og overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Ledelsen blev udskiftet

Påbuddet sendte chokbølger gennem ledelsesgangen i Psykiatrien Syd, og den daværende ledelse på De særlige Pladser blev udskiftet. I stedet satte den øverste ledelse nu en intern leder ind for at få ryddet op i påbuddet til De Særlige Pladser.

- Jeg tog det personligt på mig. Vi havde en ret klar dagsorden for, hvad der skulle gøres og ryddes op i, og allerede inden vi fik påbuddet i april, var vi i gang. Så da jeg mødte ind på dag et efter nytår, så var jeg klar over, hvad jeg skulle i gang med og gik systematisk frem med kompetenceudvikling af personalet, at systematisere arbejdsgangene og få kørt afsnittet op, så det havde en standard på lige fod med de andre afsnit, vi har i Psykiatrien Syd, siger Connie Pedersen, der udover at være leder på De særlige Pladser også er leder af S1, som er den lukkede afdeling i Psykiatrien Syd i Vordingborg.

Styrelsen for Patientsikkerheds påbud til de særlige pladser

De Særlige Pladser er et behandlingssted for yderst sårbare patienter. De har svære psykiatriske lidelser, sociale problemstillinger og ofte også et misbrug. Derfor var Styrelsen for Patientsikkerhed langt fra begejstret, da de besøgte afdelingen i november 2020.

Efter endnu et opfølgende besøg i januar 2021 gav styrelsen derfor afdelingen et alvorligt påbud i april i år, fordi der var:

  • Mangler ved de læge- og sygeplejefaglige vurderinger
  • Mangelfuld behandling med medicin og risiko for fejlmedicinering
  • Mangelfuld og usystematisk journalføring
  • Mangel på planer for behandling af patienter med et misbrug
  • Mangel på tydelig fordeling af ansvaret på afdelingen
  • Mangel på instruktion og oplæring af medarbejderne


Påbuddet er nu efterlevet og blev ophævet den 8. juni 2021. Læs hele tilsynsrapporten her

En af de store ændringer på afdelingen er, at patienterne ikke længere kan gå ud og ind, som de vil. En praksis, der har fået kritik af Vordingborgs borgmester og en værtshusejer, fordi beboerne optrådte aggressivt i byen. Beboerne vil nu i perioder opleve, at udgang er ledsaget, fordi fristelsen for misbrug er for stor, hvis patienten går alene. På den måde bliver misbrugsbehandlingen grebet helt anderledes an end tidligere.

- Det er ikke ondskab, det er sådan set god behandling, når man tager det ansvar og sætter den struktur. Det er noget, vi gør i samarbejde med beboeren. Vi snakker om, hvad der skal til for, at vi kan få dæmmet op for det her misbrug, så man kan deltage i sin egen rehabiliteringsproces. Måske var man tidligere lidt løs i rammen, hvor vi i dag har mere struktur, fortæller Connie Pedersen.

Stolt af mig selv 

Gennem mange år har Daniel Steen Hansen haft et misbrug af hash, amfetamin og kokain. Men nu har han været clean i to måneder.

- Jeg havde udgang før i tiden, det har jeg ikke mere. Det har jeg det fint med, for hvis jeg har udgang, så tager jeg ud og tager stoffer, men det gør jeg ikke nu, jeg er faktisk clean, så jeg er stolt af mig selv, siger Daniel Steen Hansen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Connie Pedersen blev indsat som leder på De særlige Pladser til nytår i år. Hun har siden brugt tiden på at rydde op i det påbud, stedet fik.
Connie Pedersen blev indsat som leder på De særlige Pladser til nytår i år. Hun har siden brugt tiden på at rydde op i det påbud, stedet fik. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

For at aflede tankerne fra stoffer og for at opbygge gode relationer og gode oplevelser er der også indført en lang række nye aktiviteter. Blandt andet har Hanne Kowalczyk indrettet et værksted i en lav bygning, der stod tom. Den ligger i parken bag psykiatrihospitalet, lidt væk fra den gul-stenede bygning med De Særlige Pladser.

- I manges øjne er stofmisbrugsbehandling noget med, at man sidder og snakker. Men, dét, der virker, er at sætte en tredje ting ind og lave noget andet, altså at sætte noget andet i stedet, at tale mens man er i gang med noget, siger Hanne Kowalczyk.

Aflede tankerne fra stoffer

I værkstedet er der mulighed for at reparere cykler, sætte møbler i stand og snedkerere fuglehuse i træ. Udenfor værkstedet er der også sat et par bistader op, som Daniel Steen Hansen er med til at passe.

- Jeg er glad for at komme her, det er fedt, at de har lavet sådan et værksted, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hanne Kowalczyk er socialpædagog på De særlige Pladser i Vordingborg. Hun har taget initiativ til et værksted til boeboerne.
Hanne Kowalczyk er socialpædagog på De særlige Pladser i Vordingborg. Hun har taget initiativ til et værksted til boeboerne. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Tanken med værkstedet er, at man kan mødes lidt væk fra de mere kliniske rammer på selve hospitalsafdelingen. På værkstedet kan man boltre sig, tale sammen helt uformelt, drikke en kop kaffe, og det gør ikke noget, at man bliver beskidt.

- Det er noget med at komme ud og få nogle succesoplevelser. Hvad kan jeg egentlig? Har jeg lyst til et eller andet? Det er sjovt at opleve, at nogle kommer herned og finder ud af, at det her kan jeg måske meget godt lide, eller det her har jeg aldrig prøvet før, men nu ser, at der er de muligheder. Og frem for alt handler det om at gøre noget sammen, som giver en form for resultat, fortæller Hanne Kowalczyk.

Artiklen fortsætter under billedet.

På væggen i selve afdelingen hænger denne plakat med "De fire hjørner" - det er grundstenene i det pædagogiske arbejde på stedet.
På væggen i selve afdelingen hænger denne plakat med "De fire hjørner" - det er grundstenene i det pædagogiske arbejde på stedet.


Den nye ledelse og medarbejderne har altså brugt hele foråret på at rette op på kulturen og rammerne, og der er indført helt andre regler og procedurer, som alle medarbejderne har lært.

Blandt andet er der sat fokus på kvaliteten og arbejdsrutinerne i afdelingen, så retningslinjerne for arbejdet bliver overholdt og ført ud i livet overfor beboerne.

- Medarbejderne har været meget åbne overfor det nye og overfor at få deres kompetencer i spil, og jeg tror, at de har været taknemmelige over det nye, at nogle har hjulpet dem med at få sat en retning. Nu har de mulighed for at arbejde rehabiliterende med beboerne, og det var der ikke før, der er en anden ro her, siger Sabina Beldring, der blev ansat som klinisk sygeplejespecialist i foråret.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sabina Beldring blev i foråret ansat som klinisk sygeplejespecialist. Hendes fokus er at sikre at alle  retningslinjerne for arbejdet med beboerne bliver overholdt og ført ud i livet.
Sabina Beldring blev i foråret ansat som klinisk sygeplejespecialist. Hendes fokus er at sikre at alle retningslinjerne for arbejdet med beboerne bliver overholdt og ført ud i livet. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Kulturen er altså ændret på De særlige Pladser, hvor beboerne og medarbejderne dagligt oplevede vold og trusler.

- Det har været sådan, at jeg blev lidt bange, hvis der var én, der gik amok, så trak jeg mig til mit værelse og gik ind og hørte musik, fortæller Daniel Steen Hansen.

En anden stemning 

Også for medarbejderne er De Særlige Pladser blevet et bedre sted at være:

- Her var meget uro og utryghed, og man satte nærmest ikke engang spørgsmålstegn ved, at man kunne risikere at få noget tungt i hovedet. Det er jo helt uhørt. Nu har jeg en arbejdsplads, hvor uanset hvad jeg foreslår og kan argumentere for det, så er der interesse for det. Her er ikke den der meget voldsomme stemning, her er en rigtig god energi nu, fortæller Hanne Kowalczyk.

For Connie Pedersen har det været vigtigt at skabe et trygt miljø.

- Man kan ikke gå på arbejde og yde sit bedste og tænke kreative tanker, hvis der er en masse vold og trusler og arbejdsskader hver eneste dag. Så det er meget vigtigt for mig at få skabt tillid i personalegruppen, og det har krævet, at jeg har været tilgængelig 24/7 og givet dem den tryghed, de har kunnet kontakte mig, også når jeg har fri, og jeg er behjælpelig og sparrer med dem i forhold til de problemer, de måtte stå i, fortæller hun. 

Artiklen fortsætter under billedet.

De Særlige Pladser er et behandlingssted for yderst sårbare patienter. De har svære psykiatriske lidelser, sociale problemstillinger og ofte også et misbrug. Der er 16 pladser i alt.
De Særlige Pladser er et behandlingssted for yderst sårbare patienter. De har svære psykiatriske lidelser, sociale problemstillinger og ofte også et misbrug. Der er 16 pladser i alt. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Styrelsen for Patientsikkerhed er nu så tilfredse med de ændringer, der er sket, at påbuddet i juni blev ophævet:

- Hvis vi ikke var trygge ved, at tingene var i orden nu, så havde vi selvfølgelig ikke ophævet påbuddet. Både ledelsen på stedet og regionen har gjort en stor indsats for at få tingene på plads, afdelingen har dels styrket ledelseskraften på stedet, som er en vigtig forudsætning for at få tingene på plads, og så har man fået lavet de fornødne instrukser og den fornødne oplæring af personalet, og der er kommet styr på det, der handler om den medicinske behandling siger hun.

Drømmer om at finde job  

Om kort tid skal Daniel Steen Hansen flytte fra De Særlige Pladser. 

- Jeg er ærgerlig over, at jeg snart skal flytte, jeg vil gerne blive her lidt længere, for det er et godt sted. 

Men flytningen kan måske også åbne op for nye muligheder: 

- Dét, jeg håber for min fremtid, er, at jeg kan finde et job som automekaniker eller måske som vicevært, fortæller Daniel Steen Hansen.

Turbulens på De særlige Pladser

  • I februar 2020 sender borgmester i Vordingborg, Mikael Smed, et bekymringsbrev til social- og indenrigsminister Astrid Krag. Der er utryghed over beboere, der er aggressive i byen.
  • Den 1. juni 2020 smadrer patienter inventar på afdelingen. Fire patienter blev anholdt.
  • Samme måned fortæller flere medarbejdere, at de frygter for sikkerheden på afdelingen.
  • Herefter kommer Arbejdstilsynet i juni på besøg og udsteder et strakspåbud om at rette op på forholdene.
  • I november 2020 kommer Styrelsen for Patientsikkerhed på besøg på afdelingen, det munder ud i et påbud i april 2021.




Nyhedsoverblik