De hemmelige hjertestartere (VIDEO)

De kan være afgørende, når det handler om liv eller død. Men der er et problem. Ingen ved, hvor de kan finde hjertestarterne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På Møn er der flere hjertestartere blandt andet på Cafe Frederik VII på Torvet i Stege, i Svømmehallen og ved Geocentret på Møns Klint. Hvis en person får hjertestop, kan de være afgørende, men de færreste ved, hvor de kan finde dem.

- Jeg er bange for, at det kan komme til at koste menneskeliv. Vi bor i et yderområde, og der kan gå fra 15 til 30 minutter, før der kommer hjælp, siger Erik Hinrichsen fra Røde Kors.

Trygfonden har lavet et kort på hjemmesiden www.hjertestarter.dk. Her han dem, der har en hjertestarter registrere sig. Men kortet giver ikke det fulde overblik. På Møn fremgår det for eksempel, at der er to hjertestartere. Reelt er der mange flere.

Ringer man 112, kan alarmcentralen heller ikke henvise til den nærmeste hjertestarter. Der kan altså i praksis være en hjertestarter lige i nærheden af det sted, hvor en person får hjertestop, uden at nogen ved det.

- Jeg synes, at det helt store problem er, at alarmcentralen ikke ved, hvor de er placerede. Det burde de vide, siger Erik Hinrichsen, Røde Kors.

Det er Rigspolitiet, som har ansvaret for alarmcentralerne i det meste af Danmark. Det gælder også her i regionen. Hos Rigspolitiet ville man gerne bruge og optimere Trygfondens kort. Der er bare et problem.

- Kortet er dynamisk. Det er baseret på, at folk kan gå ind og skrive, hvornår det er muligt at komme til hjertestarterne. Det hjælper jo ikke, at vi for eksempel henviser folk til en lukket svømmehal, hvor de kan se hjertestarteren bag en låst dør. Problemet er så bare, at vi ikke kan have alle mulige til at kunne skrive i alarmcentralens system. Det handler om sikkerhed, siger Steen Herlev Larsen, som er leder af 112 Sekretariatet i Rigspolitiet.

Rigspolitiet arbejder sammen med Trygfonden på et system, som kan bruges i praksis. Hvornår det er klart, er endnu uvist.

Sådan virker hjertestarteren
Ved at afgive elektrisk stød kan hjertestarteren få et hjerte, som er holdt op med pumpe blod rundt, til at pumpe normalt igen. Hjertestarteren er en transportabel, batteridrevet maskine, som skal betjenes manuelt. Den benævnes også en defibrillator. Hjertestarteren kan ikke fejlbetjenes og er let at bruge.

[video:flv:hjerte.flv]
Her kan du se Erik Bruun Rasmussen, ambulancefaglig områdeleder fra Falck vise, hvordan hjertestarten skal bruges.


Nyhedsoverblik