Dårlig vedligeholdelse årsag til havari

Vestas kommunikationschef vurderer at dårlig vedligeholdelse af vindmøller indtil videre har været årsag til tre vindmølleuheld. Det er endnu for tidligt at sige om det samme gør sig gældende i Vig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Pinligt. Sådan betegner Vestas den kendsgerning, at det var eget mangelfuld vedligehold, der var årsag til tre vindmølleuheld i Sverige, Skotland og England.

Det var vindmølleproducenten Vestas egen manglende vedligeholdelse, der var årsag til tre uheld med Vestas vindmøller i henholdsvis Skotland, England og Sverige i november og januar.

Det oplyser Peter Wenzel Kruse, Vestas' vicedirektør. Samtidig understreger han, at det endnu er for tidligt at fastslå årsagen til vindmøllekollapset fredag i Hornslet og den tabte møllevinge lørdag ved Vig i Odsherred.

Andre ulykker med vindmøller

I november knækkede en 61 meter høj mølle af typen V47 i Skotland i kraftig blæst, mens endnu en mølle væltede i England i januar. Samme måned fløj vingen af en vindmølle på Gotland i Sverige 40 meter gennem luft og landede på jorden, hvor den skabte et meterdybt krater.

Undersøgelserne af de tre uheld er tæt på at være afsluttet, men allerede nu konkluderer Peter Wenzel Kruse, at problemet var manglende vedligeholdelse.

- Vi er ved at nærme os den endelige konklusion, men der er meget, der tyder på, at det er mangelfuld vedligeholdelse i forbindelse med de tre ulykker, hvor ingen heldigvis kom noget til. Og det rigtig, rigtig triste er, at det er os selv, der stod for vedligeholdelse. Så det er ekstra pinligt. Nu er vi i gang med at finde ud af, hvad der gik galt i Hornslet og Vig.

Møllerne kan jo desværre ikke tale, så vi skal på baggrund af de ting, vi finder og vores erfaring, få identificeret årsagen til de to meget forskellige tilfælde, siger Peter Wenzel Kruse til Ritzau.

Vil sikre sig mod flere episoder

Vestas vil nu finde ud af, hvordan koncernen kan sikre, at lignende episoder ikke igen opstår på grund af manglende vedligehold.

- Vi må kigge meget nøje på os selv i spejlet og spørge, hvorfor møllerne de her tre steder ikke var godt nok vedligeholdt. Og så må vi forbedre det. Vi har ingen interesse i at komme i medierne på denne her måde, siger Peter Wenzel Kruse.

Ifølge vicedirektøren er det også Vestas selv, der står for vedligeholdet af møllerne i Hornslet og Vig. Men der kan gå flere uger, før konklusionerne herfra vil være klar, understreger han.

- Det kommer an på, hvor kompliceret det er. Og det er klart, at en mølle, der lægger sig ned og går i mange stykker, det er noget sværere end en tabt vinge. Så jeg kan ikke komme med en dato for, hvornår vi har undersøgelserne færdige, siger Peter Wenzel Kruse.

Politikere kræver mere sikkerhed

Det seneste uheld ved Vig fik i weekenden både højre og venstre side i Folketinget til at kræve, at klimaminister Connie Hedegaard (K) får styr på de uregerlige vindmøller. Dansk Folkepartis energiordfører, Morten Messerschmidt, siger, at det jo ikke er helt ufarligt, når vragdelene som i Hornslet spredes over et område, der er langt større end sikkerhedsafstanden.

Socialdemokraternes energiordfører, Mette Gjerskov, vil have en redegørelse fra ministeren om sikkerheden ved vindmøller.

Hertil svarer Peter Wenzel Kruse, at det er nødvendigt at sætte tingene i perspektiv.

- Møller er en voldsom ting, både når det fungerer, og når det går i stykker. Det sker bare heldigvis meget sjældent. Vestas har de seneste 20-30 år lavet over 35.000 møller verden over - altså over 100.000 møllevinger - og det her er ikke hverdagskost. Det skal man også huske. Selvfølgelig går ting galt en gang imellem. Det gælder alt i livet, inklusive vindmøller. Men skete det ofte, at de gik i stykker, så kunne vi jo ikke sælge vindmøller, siger Peter Wenzel Kruse.

Samtidig understreger han, at sikkerhedsafstanden i Hornslet på 400 meter var fastlagt i samarbejde med politiet.

- Og hvis det viser sig ikke at være tilstrækkeligt, så må vi selvfølgelig forholde os til det. Det giver sig selv, siger Peter Wenzel Kruse.

Ny vindmølleaftale oveni ulykker

De seneste to uheld og den megen fokus på sikkerheden omkring vindmøller kommer umiddelbart efter, at et bredt flertal i Folketinget onsdag aften indgik en energiaftale, der skal sætte mere gang i den vedvarende energi - herunder ikke mindst vindmøller.

- Det er da kreperligt, og jeg kunne godt have ønsket mig en anden timing. Men nu er det jo ikke os, der bestemmer, og opgaven er nu at sørge for, at det her ikke sker igen. På den korte bane kan det måske koste. Men sættes tingene i perspektiv, og man tænker over, hvor mange møller der er i verden, så vil man nok komme til den konklusion, at vindmøller godt nok er større og ser voldsomme ud. Men de er underlagt de samme regler om vedligeholdelse som alt muligt andet. Og det her er altså ikke hverdagskost. Men det er klart, at i Danmark med to episoder på to dage, så virker det meget voldsomt, siger Peter Wenzel Kruse.

/ritzau/


Nyhedsoverblik