Danske frugtavlere truet på livet

Engang var Guldborg på Lolland en driftig by med masser af frugtavlere. I dag er der kun to avlere tilbage. Frugtavlerne er i krise og måske er vi på vej mod en tid uden danske æbler og pærer i supermarkedet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For halvtreds år siden var Guldborg på Lolland fyldt med driftige plantageejere. Men siden er det gået voldsomt ned ad bakke - der er ingen penge i at dyrke æbler og pærer længere. Siden 1980 har opkøberne betalt under 4 kroner for en kasse. Lars Hansen skal have 4,5 krone pr. kasse, for at det løber rundt.

- Omkostningerne har i den grad indhentet os. De sidste fire år har vi haft massive underskud, fortæller plantageejer, Lars Hansen fra Guldborg.

Det er de tre store kæder Coop Danmark, Dansk Supermarked og Dagrofa, der køber langt det meste af den frugt, der bliver produceret i Danmark. Derfor er det i høj grad også dem, der bestemmer prisen. I sidste ende er det forbrugerne, der skal vælge danske æbler og pærer, og samtidig være villige til at betale lidt mere for frugterne.

Og det kommer vi også til, for hvis ikke prisen stiger, så er der snart ikke danske æbler og pærer i supermarkederne, spår Lars Hansen.

- Så dør erhvervet. Så vil det kun være små gårdsalg ude på landet, der sælger danske frugter, og det vil være en slags æble-museum, siger Lars Hansen.

Men Lars Hansen håber stadig, at det kan nå at vende.

- Vi skal ud og fortælle opkøberne og kunder, hvorfor det er dyrere at producere æbler i Danmark.


Nyhedsoverblik