Dåb om lørdagen er populær

Flere og flere kirker indfører fast lørdagsdåb. Forældrene foretrækker dåb om lørdagen af praktiske hensyn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 

Flere og flere danskere ønsker at få døbt deres børn om lørdagen i stedet for søndag, og det får nu flere kirker til at lave særlige dåbsgudstjenester om lørdagen.

I Asnæs Kirke i Odsherred har præsterne oplevet stor efterspørgsel.

- Vi begyndte at få mere og mere avancerede krav fra forældrene til bestemte tidspunkter på forskellige lørdage. Samtidig gjorde dåb mange lørdage i træk det svært at planlægge begravelser, og derfor har vi nu indført en fast lørdag om måneden til barnedåb, siger sognepræst Lotte Højholt.

Flere biskopper bekræfter tendensen over for Ritzau. Forældrene har flere grunde til at vælge dåb om lørdagen frem for højmessen om søndagen.

- Dels er det praktiske årsager: Det er nemmere at holde fest om lørdagen, hvis gæsterne kommer langvejs fra, og dels føler forældre med flere mindre børn, at det er mere afslappet end til højmessen om søndagen. Det er nemmere at have andre små børn med i kirken, fordi en dåbsgudstjeneste er lagt mere an på børn, siger sognepræst Lise Juhl Nielsen fra Egå Kirke ved Århus.

Hun afviser, at forældrene vælger en lørdagsdåb for at slippe for højmessen.

- Faktisk vil mange forældre gerne sikre sig, at det fortsat er højtideligt, selv om dåben er om lørdagen, siger Lise Juhl Nielsen.

Ifølge hende inspirerer kvinderne i mødregrupper i sognet hinanden til at holde dåb om lørdagen. Især børnerige sogne med små kirker tilbyder også lørdagsgudstjeneste i håb om at aflaste højmessen om søndagen, der ellers tit kan have en håndfuld dåbsbørn eller flere. De senere år er antallet af gæster til en barnedåb steget betydeligt, og de fylder godt i kirken.

- Vi ønsker ikke at døbe børn ud af højmessen, men der er så mange, at det kan fylde meget om søndagen. Derfor giver vi denne ekstra mulighed for dåb, som jo også er en fuldgyldig af slagsen i en fuldgyldig menighed - og man kan altid få sit barn døbt om søndagen, siger Lene Placatka fra Paarup Kirke.

Men ikke alle er begejstrede for dåb om lørdagen.

- Dåben hører hjemme i højmessen. Det er menigheden, der tager imod barnet, og hvis vi mener, de er fuldgyldige medlemmer, må de som udgangspunkt også have plads i højmessen, siger biskop Karsten Nissen, Viborg Stift.

Hans kollega i Fyens Stift, biskop Kresten Drejergaard, er uenig:

- Der er et praktisk hensyn at tage både til dåbsforældrene og til de øvrige kirkegængere om søndagen, og så længe man sørger for, at dåben om lørdagen også er en lille gudstjeneste, der er åben for alle, synes jeg, ideen er god, siger han.

Også de kongelige bruger lørdagsdåb. Således blev prins Christian døbt på en lørdag i januar sidste år.