Coronakrisen gør hårdt indhug i den offentlige transport

Trafikselskaber står til at miste 1,6 milliarder kroner i år. SF vil give akut pengeindsprøjtning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Da coronakrisen startede, var en af de første retningslinjer fra myndighederne at undgå offentlig transport i myldretiden. Og det koster dyrt for busser og toge i landet, viser nyt notat.

Trafikselskaberne, der driver den kollektive trafik i regionerne og kommunerne, estimeres at komme til at tabe 1,6 milliarder kroner i år, viser notatet fra Midttrafik.

quote Vi foreslår, at man sørger for at give pengene tilbage krone for krone til trafikselskaberne

Signe Munk (SF), klima- og energiordfører

Det skyldes manglende indtægter samt ekstraomkostninger under coronakrisen.

SF klar vil give akut pengeindsprøjtning

Hos SF kalder klima- og energiordfører Signe Munk situationen for bekymrende. Partiet vil give en akut pengeindsprøjtning.

Det er afgørende, både for at sikre den offentlige transports velbefindende, men også for at holde den grønne omstilling i gang, mener Signe Munk.

- Vi foreslår, at man sørger for at give pengene tilbage krone for krone til trafikselskaberne.

- De mister indtægter på grund af coronakrisen, og det er ikke noget, de selv er skyld i. For os er det helt afgørende, at der er et ordentligt alternativ til at tage bilen, siger Signe Munk.

Det er særligt de manglende passagerer, der rammer offentlig transport hårdt.

Fra myndighederne lyder rådet, at man ved kortere ture bør tage cyklen eller gå.

Brugen af den kollektive trafik skal begrænses

Man skal ikke rejse med offentlig transport, hvis man føler sig syg eller utilpas, og så er der en maksimalbegrænsning jævnfør loven om, at man højst må være ti personer samlet.

Grafik: Nick Abildgaard.

quote Aternativet er færre busruter, dårligere dækning og dyrere billetter

Signe Munk (SF), klima- og energiordfører

Der er begrænsning på, hvor mange der må være i busserne, og en stor del af danskerne har helt fravalgt at rejse med bus og tog på grund af smitterisikoen.

Generelt skal "brugen af den kollektive trafik skal begrænses og spredes over mest mulig tid og kapacitet,", lyder det på politiets hjemmeside.

- Derfor skal vi dække det indtægtstab. Alternativet er færre busruter, dårligere dækning og dyrere billetter, og det er gift for den grønne omstilling, siger Signe Munk.