Butiksejere kan straffes for overvågningsbilleder

Guldsmed fra Holbæk må ikke udlevere overvågningsbilleder fra indbrudsforsøg af hensyn til gerningsmændenes retssikkerhed. "Helt vildt," siger han.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Billeder fra overvågningskameraer cirkulerer i medierne konstant. Derfor tænkte guldsmed Jørgen Schmidt Kjergaard, at det kunne være en god ide, at TV2ØST viste overvågningsbilleder fra indbrudsforsøget mandag morgen mod hans forretning.

"Jeg tænkte, det kunne hjælpe. At nogen havde set noget eller kunne genkende noget," siger han til TV2ØST.

Men indtil flere sager mod forretningsdrivende viser det ikke er en god ide.

I marts blev en urmager fra København idømt bøde for at have udleveret overvågningsbilleder til TV2LORRY og tidligere er en anden butiksejer dømt for at have publiceret vervågningsbilleder på YouTube.

"Det står klart og tydeligt i persondataloven," siger kontorchef i Datatilsynet, Lena Andersen, til TV2ØST.

"Man skal som borger være sikker på, at bliver man filmet i det offentlige rum, så bliver billederne kun brugt til det, der er meningen. At fange forbrydere," siger Lena Andersen.

Sidste år blev der slækket på kravene for overvågning, så det var muligt at overvåge flere steder. Til gengæld blev der sat stramme rammer op for brugen af billederne.

Derfor må Jørgen Schmidt Kjergaard kun udlevere overvågningsbillederne til politiet. Han må heller ikke vise dem til kolleger og venner.

"Det er helt vildt. Det er jo dem, der begår forbrydelsen. Og så skal de næsten beskyttes bedre end mig", siger Jørgen Schmidt Kjærgaard.

Politiet har endnu ikke haft tid til at se overvågningsbillederne igennem. Først når de har gjort det, og hvis efterforskerne beslutter at forbrydelsen er alvorlig nok, kan billederne offentliggøres.


Nyhedsoverblik