Brystkræftpatienter får ikke behandling til tiden: Hver anden ramt af forsinkelse

Ringsted Sygehus har svært ved at overholde tidsfristen for de brystkræft-pakkeforløb, som ledelsen sidste år besluttede, skal tilbydes alle patienter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Knap halvdelen af de kvinder, som blev diagnosticeret med brystkræft i de sidste tre måneder af 2019, fik ikke den fulde kræftpakke inden for de 27 dage, som det kræves. Det fremgår af en opgørelse fra Region Sjælland.

quote Det er selvfølgelig overhovedet ikke tilfredsstillende

Annemarie Knigge (S), formand for Udvalget for Sygehusenes behandlingstilbud

- Det er selvfølgelig overhovedet ikke tilfredsstillende, siger Annemarie Knigge (S), formand for Udvalget for Sygehusenes behandlingstilbud i Region Sjælland.

Sammenlignet med andet og tredje kvartal af 2019, hvor 70 procent fik den fulde kræftpakke til tiden, skete der i årets sidste kvartal et fald til 55 procent.

- Det er ikke overraskende, at der er sket det her fald, for det er et udtryk for, vi har haft en sag omkring den mangelfulde mammografi-screening, tilføjer hun.

Procedureændring har givet benspænd

Brystkræftsagen fra Ringsted Sygehus begyndte, da Region Sjælland i december måned 2018 oplyste, at der har været udført mangelfulde undersøgelse for brystkræft over en fireårig periode.

tidslinje-til-brystkraeft-skadalen-digi.jpg
Læs også
Forstå sagen om kræftskandalen på Ringsted Sygehus
tidslinje-til-brystkraeft-skadalen-digi.jpg
Læs også
Forstå sagen om kræftskandalen på Ringsted Sygehus

I februar måned 2019 kunne Jyllands-Posten afsløre, at elementer af undersøgelserne blev sparret væk af en ledende overlæge for at spare lægetimer og undersøgelsestid.

Region Sjælland fyrede sygehusdirektøren Vagn Bach som følge af sagen. Siden har regionen fået flere påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed i sagen om de mangelfulde brystkræftundersøgelser.

Artikel fortsætter under grafikken

I oktober måned 2019 valgte Region Sjælland at ændre midlertidigt procedure, så samtlige kvinder, der af egen læge blev henvist til et kræftpakkeforløb, skulle undersøges ved selv den mindste mistanke om brystkræft.

Ringsted Sygehus
Læs også
Trusler om tre påbud – Ringsted Sygehus retter ind i hast
Ringsted Sygehus
Læs også
Trusler om tre påbud – Ringsted Sygehus retter ind i hast

Og det er ifølge Annemarie Knigge derfor, at det i knap hver andet tilfælde ikke har været muligt at overholde tidsfristerne.

- Det betyder, vi fik et meget stort antal kvinder, som skulle undersøges i forhold til, hvad vi ellers har været vante til.

Heino Knudsen
Læs også
Efter brystkræftskandale - Region Sjælland skal styrke behandlingen af kræftramte kvinder
Heino Knudsen
Læs også
Efter brystkræftskandale - Region Sjælland skal styrke behandlingen af kræftramte kvinder

Sygehusets sædvanlige procedure har været, at der foretaget en ny vurdering af patienten på sygehuset, hvor det blev vurderet, om der skulle foretages yderligere undersøgelse. Dette vender man tilbage til, når mammografiafdelingen flytter til Roskilde til april.

Flytter for at løse problem

Hos Kræftens Bekæmpelse mener man, det er bekymrende, at antallet af kvinder der ikke får behandling til tiden, er stigende.

- Det bliver aldrig 100 procent af kvinder, der kan få opfyldt kræftpakken til tiden, for der er bare kvinder, som har en sygdom, der gør, det tager længere tid at finde ud af, om de har kræft eller ej. Men antallet der får opfyldt kræftpakken til tiden skal i hvert fald være væsentlig højere, siger Janne Bigaard, overlæge Kræftens Bekæmpelse.

Ringsted Sygehus
Læs også
Rapport: Flere kvinder fik forkert brystkræftundersøgelse
Ringsted Sygehus
Læs også
Rapport: Flere kvinder fik forkert brystkræftundersøgelse

For at løse problemet er Region Sjælland nu i gang med at rekruttere ekstra medarbejdere og fra 1. april 2020 bliver brystkræftafdelingen rykket permanent fra Ringsted Sygehus til Sjællands Universitetshospital i Roskilde.

- Her kan man starte på en frisk – kan man sige – og leve op til alle krav, og gøre det hele efter bogen. Som politiker kan jeg sige uden at tøve, at jeg har tillid til, det her bliver meget bedre i løbet af kort tid, siger Annemarie Knigge og tilføjer:

- De initiativer, vi har taget, tror jeg, kommer til at virke. Derfor vil jeg også blive meget utilfreds, hvis ikke det viser sig, at det her bliver forbedret markant i løbet af den nærmeste tid.

Hos Kræftens Bekæmpelse vil man se tiden an.

Det afhænger helt og holdent af om personale følger med og om der bliver ansat flere røntgenlæger – det hele bliver ikke løst af at flytte til Roskilde, påpeger Janne Bigaard.


Nyhedsoverblik