Brug for større krematorieovne

I Slagelse afviser krematoriet 5-10 overvægtige lig om året. Kisterne er blevet større, og ovnene er for små

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Krematorieovnene i Slagelse kan tage kister, der er op til 70 cm i bredden, men danskerne er blevet større og efterhånden er det blevet almindeligt med specialbygget kister til overvægtige.

- Vi møder desværre de der kister, hvor vi må sige: Det kan ikke lade sig gøre rent teknisk at få dem ind i vores ovn, siger Kirkegårdsleder Bent Nielsen i Slagelse til TV2 ØST.

På Fuglebjerg Kistefabrik ved Næstved bygger de de kister, som er for store til krematorieovnene. I 2003 byggede man 44 oversize kister, der er mere end 80 cm i bredden. I 2007 var produktionen udbygget på de store kister til 179 stk.

- Vi bygger også endnu større kister på specialmål, fortæller koordinator Henning Nielsen fra Kistfabrikken. Fabrikken har lige nu en kiste stående, der er 1 meter og otte cm bred.

Den tidligere formand for Dansk Krematorieforening, Claes Foghmoes, mener at løsningen på sigt må være at man bygge en stor fælles krematorieovn i Danmark, der kan tage de store kister.

- Vi har kun set begyndelsen af et problem, og med tiden vil vi være nødt til at have en større ovn, siger han.

Som det er nu, må krematorierne henvise meget overvægtige til at blive begravet på almindelig gammeldagsvis på kirkegårdene.