Bror må godt - søster må ikke

To søskende der begge har type 1 diabetes behandles forskelligt. Storebror har en insulinpumpe, men lillesøsteren må ikke få en.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De har begge type1 Diabetes. Storebror har en insulinpumpe, men lillesøster kan ikke få en pumpe og må derfor stikke sig seks gange om dagen.

- Jeg er lidt irriteret over at jeg ikke har fået en insulinpumpe, for det er nemmere med den i stedet for at man skal stikke sig, siger Sara-Line Hemmingsen. 

Insulinpumpen har betydet en større frihed for Jannik Rømer Hemmingsen.

- Det er et meget nemmere liv. Man tænker ikke så over at man har sukkersyge, siger Jannik Rømer Hemmingsen fra Vordingborg.

Der er afsat 20 mio. kr. på finansloven til indkøb og et års drift af ca. 500 insulinpumper, men behovet er langt større siger formanden for Diabetesforeningen.

- Jeg vil nærmest kalde det u-landsforhold. Diabetesforeningens undersøgelse viser, at der er cirka 3 % af type 1 diabetespatienter der har en insulinpumpe og når vi sammenligner os med Sverige og Norge som har cirka 15 % insulinpumper blandt type 1 diabetes patienter.

Næstformanden i Region Sjællands forum for sygehus og forskning er overrasket over at bror og søster ikke får ens behandlingstilbud når de begge lider af samme sygdom.

- Det synes lyder meget mærkeligt bror og søster bliver behandlet forskelligt. Det må hænge sammen med at der ikke er afsat midler nok, siger Allan Kjærgaard-Pedersen (Soc. dem.)  

I Vordingborg kan Jannik og Sara-Line Hemmingsens mor se hvilken stor ændring der er sket for sin søn, siden han fik en insulinpumpe.

-  Han er blevet enormt glad og kan en masse ting, siger Bente Hemmingsen.

Sara-Line Hemmingsen håber at hun også snart kan få en insulinpumpe ligesom sin storebror.

-  Jeg vil også gerne have en pumpe, for det er meget nemmere end det andet. Så skal man ikke stikke sig, men kan bare trykke på et par knapper, siger Sara-Line Hemmingsen. 

Måske er der håb forude. Næstformanden i Forum for Sygehuse og forskning i Region Sjælland vil nu tage sagen op.

- Jeg vil tage det op i forum for sygehus og forskning og undersøge hvordan vilkårene er, og undersøge om vi har nogle muligheder for at bevilge flere insulinpumper, siger  Allan Kjærgaard-Pedersen (Soc. Dem.)

Diabetesforeningen regner med at cirka 3000 danskere med type 1 diabetes har brug for en insulinpumpe.