Brandfolkene skal testes for giftigt stof: - Endelig bliver der lyttet til os

Brandfolk, der har arbejdet med PFOS-holdigt brandskum, får nu mulighed for at få vished. En stikprøve skal afgøre, om de har forhøjede værdier af det giftige stof i kroppen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mindst 300 brandfolk skal undersøges for, om de har PFOS ophobet i kroppen. Det fortalte sundhedsminister, Magnus Heunicke (S) på et åbent samråd i Miljø- og Fødevareudvalget om PFOS-forurening onsdag.

Den nyhed vækker glæde hos Brandfolkenes Organisation.

- Jeg er virkelig glad – også på alle mine kollegers vegne. Nu kan den her test blive taget. Da vi fik beskeden, var vi meget glade. Det var sådan en god følelse af, at endelig er der nogen, der gider lytte på os, siger formand Keld Rasmussen.

quote Det er jo en faggruppe, som gør så meget for, at vi alle kan føle os trygge, og vi skal selvfølgelig også tage hånd om, at de kan føle sig trygge i at passe deres arbejde

Magnus Heunicke, sundhedsminister, Socialdemokratiet

En gruppe borgere i Korsør, der har spist kød fra kvæg, der har græsset på en PFOS-forurenet mark er tidligere blevet testet. Af 187 testet havde 118 et forhøjet niveau af PFOS i kroppen. Grunden var forurenet, fordi den ligger i nærheden af en brandskole, hvor der tidligere er blevet brugt brandskum, som indeholdt det giftige stof. Et stof, der er under mistanke for at kunne forårsage kræft og virke hormonforstyrrende.

Det blev forbudt at bruge stoffet i brandskum i 2011, men sagen i Korsør har skabt en bekymring hos brandfolk, der tidligere har arbejdet med skummet.

De har ytret ønske om at blive undersøgt - ligesom borgerne - men har indtil videre fået nej.

Påsat bilbrand slagelse
Læs også
Brandfolk mødes med minister: - Vi vil testes for PFOS
Påsat bilbrand slagelse
Læs også
Brandfolk mødes med minister: - Vi vil testes for PFOS

Brandfolkene skal høres

På samrådet onsdag fortalte sundhedsministeren, at brandfolkenes bekymring skal tages seriøst.

- Det gør dybt indtryk på mig, at vi ved konkret, at brandfolk oplever en konkret utryghed og bekymring i forhold til den her PFOS-situation.

- Det er jo en faggruppe, som gør så meget for, at vi alle kan føle os trygge, og vi skal selvfølgelig også tage hånd om, at de kan føle sig trygge i at passe deres arbejde, sagde Magnus Heunicke.

Det var også her, at han fortalte, at en ekspertgruppe nedsat af Sundhedsstyrelsen har ændret beslutningen om, om brandfolkene skal testes - i hvert fald delvist. 

Der skal laves en stikprøveundersøgelse, og selvom det ikke er alle brandfolk der i første omgang får tilbudt at blive testet, er Brandfolkenes Organisation altså tilfredse.

Keld Rasmussen brandmand
Læs også
Brandfolk håber på hjælp fra ekspertgruppe i PFOS-sag
Keld Rasmussen brandmand
Læs også
Brandfolk håber på hjælp fra ekspertgruppe i PFOS-sag

Formand, Keld Rasmussen, fortæller, at organisationen netop selv har forslået, at der bliver lavet stikprøver som en begyndelse.

- Vi havde tænkt, at hvis vi kunne få lov til at få taget nogle stikprøver af brandfolkene, så kunne man starte der og se, om det viser noget eller ej, siger han og tilføjer:

- Der er jo ikke grund til at rulle det helt store arsenal ud, hvis det viser sig, at det er ikke noget – og så er man jo glad for det. Men hvis det nu er noget, så er det klart, at så er vi nødt til at tage udgangspunkt i det og se, hvad næste skridt skal være.

hvad-er-pfos-webgrafik-OPDATERET


En stor sejr

Nu er det slut med at spekulere på, om der er PFOS eller ej, mener Keld Rasmussen. Han mener, at det kommer til at give en ro i sindet hos ham og hans kolleger, ligegyldigt om de forhøjede værdier af stoffet eller ej.

Brandfolkenes Organisation har i flere måneder arbejdet på at få et tilbud om tests til brandfolk. Ifølge Keld Rasmussen har organisationen brugt meget tid på få mere viden om PFOS, og med onsdagens nyhed har det hårde arbejde båret frugt.

quote Jeg håber på, at der kommer et resultat, der kan give os en vished

Keld Rasmussen, formand, Brandfolkenes Organisation

- Vi har jo arbejdet intenst på at sætte os ind i sagen - også for at finde ud af, hvorfor vi ikke bliver hørt, når vi har arbejdet med det her skum i så mange år - Det er en glæde nu at vide, at det arbejde har hjulpet, siger han og fortsætter:

- Jeg håber på, at der kommer et resultat, der kan give os en vished. Det er en stor sejr på vejen, så vi kan få brandfolkenes sygdomme og skader anerkendt mere. Det skal tages mere seriøst, og nu bliver vi i hvert fald hørt.

Sundhedsministeren fortæller, at ekspertgruppens næste skridt afhænger af, hvad de kommende stikprøver viser. 

Ekspertgruppen skal mødes igen 3. november i år.


Nyhedsoverblik