Borgmestre om udflytning af uddannelser: Det betyder helt absolut meget

Flere borgmestre håber at kunne få del i de erhvervsrettede uddannelser, som regeringen har planer om at udflytte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Erhvervsrettede uddannelser ser ud til at være på vej til provinsen. Det har beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (Venstre) oplyst til Avisen Danmark. Og det er en besked, der vækker forhåbning flere steder i regionen.

Blandt andet i Faxe Kommune, hvor man stadig mærker tabet af to store uddannelsesinstitutioner.

- Ingen tvivl om, at det så vi rigtig gerne. Især med den historik, vi har som uddannelsesby, siger borgmester Ole Vive (Venstre).

Haslev Teknikum lukkede i 1999, og i 2010 lukkede også Haslev Seminarium. Noget, der ifølge borgmesteren stadig mærker uddannelsesniveauet i kommunen. Han håber derfor, at udflytningen af erhvervsrettede uddannelser vil komme dem til gode. 

- Det kunne generelt betyde, at vi vil få opkvalificeret de unge, så de lokale virksomheder kan få nemmere ved at rekruttere arbejdskraft. Hvis du skal pendle efter en uddannelse, så danner du netværk der, og så risikerer vi at miste de unge, når de så skal søge arbejde, fortæller borgmesteren.

- Der er mange synergieffekter at komme efter

Også i andre dele af regionen håber man på at kunne få del i de erhvervsrettede uddannelser.

I Odsherred har borgmester Thomas Adelskov (S) oplevet, hvor meget det har betydet, at erhvervsrettede grundforløb er blevet udbudt i kommunen. Han håber derfor, at flere uddannelser vil give andelen af unge, der tager en erhvervsuddannelse endnu et løft.

- Det er klart, at jo flere muligheder, der er for de unge – desto mere attraktivt bliver det. Og nye uddannelser vil samtidig gøre det mere attraktivt for arbejdspladser at placere sig i nærheden. Så der vil være mange synergieffekter at komme efter, siger Thomas Adelskov.

Han håber især på at kunne få del i uddannelser inden for fødevarer eller eksempelvis turisme.

Guldborgsund håber på specifik uddannelse

Også i den sydlige del af regionen lytter man med spænding til ministerens udmelding om uddannelsesudflytning. 

- Det er vigtigt at flytte uddannelse ud i provinsen. Og det er vigtigt for at skabe et Danmark i balance, at vi både har de statslige arbejdspladser og uddannelser i provinsen, siger borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten)

Her er der samtidig et helt konkret ønske om en fængselsfunktionæruddannelse, der kan uddanne til det nye statsfængsel.

Tilbage i Haslev fortæller borgmesteren, at en tilførsel af nye uddannelser vil få en betydning, der rækker ud over uddannelsessniveauet.

- Det betyder helt absolut meget. Også for byens identitet. Uddannelse er noget der er med til at tegne en by. Og den led under, at vi mistede seminariet og det gamle teknikum, fortæller borgmester Ole Vive (venstre)