Borgere til vaccination og coronatest deler indgang: - Det er ikke helt smart

Region Sjælland har valgt at placere uddelingen af vaccinationer side om side med teststederne. Flere steder er der fælles indgang. Det møder nu kritik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I disse dage bliver der både podet for og vaccineret mod corona i flere af regionens større byer, som Slagelse, Holbæk, Roskilde og Nykøbing Falster.

Men uddelingen af vaccinationer til de borgere, der er allermest udsatte – og som vaccineres netop nu – sker side om side med podning for corona hos personer, der enten har symptomer eller været tæt på en smittet.

Alle stederne er borgerne adskilt, både når de venter, og når de enten modtager vaccine eller bliver testet, men både indgang og udgang er fælles for såvel test- som vaccinecentrene, og det er problematisk, mener Hans Jørgen Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiolog ved Syddansk Universitet.

quote Risikoen er ikke stor, men omvendt er den ikke nul

Hans Jørgen Kolmos, professor i klinisk mikrobiolog

- Det er ikke helt smart, for vi skulle nødigt få smittet de vaccinerede på et tidspunkt, hvor de ikke har dannet antistoffer, siger han og tilføjer:

- Risikoen er ikke stor, men omvendt er den ikke nul.

Derfor mener han også, at det sender et skævt signal, når borgere, der skal vaccineres, er nødt til at færdes tæt på de borgere, der skal testes for coronavirus.

- Vi beder på den ene side vores svage og ældre medborgere om at blive hjemme, gå i isolation og lade være med at komme ud at blive smittet i det offentlige rum iblandt andre mennesker. Og samtidig inviterer vi dem til vaccination, hvor de møder netop den gruppe af borgere, som enten er syge og dermed smittefarlige, eller har været udsat for smitte, siger Hans Jørgen Kolmos.

Følger retningslinjerne

Hos Region Sjælland forklarer Hanne Schjønning, funktionschef for Det nære sundhedsvæsen, at omstændighederne har gjort, at man ind til videre har oprettet vaccinecentre, på de eksisterende testcentre:

- Det har vi valgt i den her meget hurtige start, som vi fik for at få vores borgere vaccineret så hurtigt som muligt, siger hun.

En hurtig start på vaccineprogrammet har ført til regionens beslutning om at lade borgere til vaccine dele indgang med borgere der skal til coronatest.
En hurtig start på vaccineprogrammet har ført til regionens beslutning om at lade borgere til vaccine dele indgang med borgere der skal til coronatest. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Selvom Region Sjælland i weekenden har arbejdet på at separere indgangene, som borgerne til vaccine og test gør brug af i Slagelse – så deler de fortsat udgang. På de øvrige vaccinecentre i Holbæk og Nykøbing Falster er indgangen fortsat fælles med den borgere til podning skal bruge.

quote Vi følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer i forhold til at holde afstand og god hygiejne

Hanne Schjønning, funktionschef, Det nære sundhedsvæsen

- De har fået deres egen indgang. De deler udgang, men det er en dør, der står åben hele tiden, siger Hanne Schjønning.

Hun understreger, at regionen følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

- Vi skiller de her to grupper ad, vi følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer i forhold til at holde afstand og god hygiejne og i forhold til at bære mundbind eller visir. Og så prøver vi at arbejde ind, i at vores venteområde har den givne afstand, for der sider man alligevel i længere tid, end hvis man passerer hinanden på en gang.

- Vi vil hele tiden holde øje med det og lytte til, hvis folk føler sig utrygge i vores centre.

På Sjællands Universitetshospital på Sygehusvej i Roskilde har man egen indgang til vaccinationscentret. 

Trods regionens foranstaltninger, så mener Hans Jørgen Kolmos, at test og vaccinationscentre burde være helt adskilt.

- Der må ikke opstå tvivl om, at det er sikkert at bevæge sig ind i et vaccinationscenter. Alene af den grund er det meget vigtigt at holde de to funktioner adskilt.

Også i Næstved ligger vaccinecenter og testcenter under samme tag – men her er der separate indgange og udgange.