Boligpriser fortsætter nedturen

Bunden af boligmarkedet er ikke nået. Ni ud af 10 økonomer regner med, at boligpriserne vil falde i løbet af de næste seks måneder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Boligejere, der vil sælge, kan godt skyde en hvid pil efter at få mere få huset i den nærmeste fremtid. Snarere tværtimod.

Ni ud af ti af landets førende økonomer forventer, at priserne på boligerne er lavere om et halvt år, end de er i dag. Det viser en rundspørge Ritzau/RB-Børsens økonomiske panel har foretaget til 46 økonomer. 42 af dem - eller 91 procent - tror på at huspriserne vil fortsætte med at falde en rum tid endnu.

Økonom og partner i Benderly Economics Carsten Valgreen er en af dem, der ikke ser helt lyst på den nærmeste fremtid, når han tager boligejernes briller på:

- Jeg tror vi skal helt frem til 2010, før priserne begynder at gå op igen, siger han til Ritzau.

Udsigterne på boligmarkedet er bygget på forventninger. Og jo flere gange, priserne på boliger bliver talt ned, desto længere tid tager det, før folk igen tør købe hus eller lejlighed.

- Lige nu er det købers marked, efter det har været sælgers i mange år. Og den situation vil vare ved, indtil antallet af boliger til salg falder. Vi skal have en efterspørgsel på boliger, der er højere end udbuddet, inden priserne begynder at stige, siger Carsten Valgreen til Ritzau.

Økonomen regner med, at faldende renter på et tidspunkt begynder at arbejde for boligejere, der vil sælge deres bolig. Og Carsten Valgreen forudser, at renterne begynder at falde allerede i 2009.

- Der er stadig masser af købere derude. Men boligmarkedet er trægt, da vi taler om store udgifter i forbindelse med handel med bolig, siger økonomen.

Vurderingen stemmer godt overens med nye tal fra den uafhængige boligportal boliga.dk. I forsøget på at få solgt huset eller lejligheden, har landets boligsælgere i september barberet et rekordstort beløb af udbudspriserne.

Nye tal fra portalen viser det hidtil største samlede månedlige nedslag i boligpriserne i Danmark siden begyndelsen af 2007, hvor nedturen på boligmarkedet for alvor satte ind i. Selv om september endnu ikke er slut, har den allerede overhalet august med et samlet prisnedslag på knap 1,55 milliarder kroner.

Når boligsælgerne høvler af prisen på deres bolig, svinder danskernes friværdier også langsomt ind. Nye beregninger fra BRF Kredit viser, at der er forsvundet godt 380 milliarder kroner ud af murstenene hos de danske boligejere siden tredje kvartal 2006.

Den seneste tids kraftige fald i boligpriserne har dermed formindsket værdien af boligejernes formue, så det nærmer sig niveauet i 2005.

Ud over faldende boligpriser forventer økonomerne i panelet også, at det toneangivende aktieindeks på Københavns Fondsbørs går et sejt halvår i møde. Næsten fire ud af 10 regner med, at C20 ligger lavere om et halvt år sammenlignet med i dag, 22 procent regner med et uændret indeks, mens 30 procent forventer, at det er steget.

Men lidt godt er der da også i posen. Næsten halvdelen af økonomerne forventer, at olieprisen ligger lavere om et halvt år end i dag, og kun syv procent mener, at den vil stige. Også hele 67 procent regner med en lavere inflation om et halvt år, hvor kun fire procent mener, inflationen vil være højere.