Bjarne kunne ikke få vegetarisk mad på sygehuset - nu er regionen stævnet

Bjarne Nielsen har været vegetar igennem flere årtier, men under sin indlæggelse på Slagelse Sygehus kunne han ikke få mad uden kød.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For fem år siden blev Bjarne Nielsen fra Ringsted uventet alvorligt syg.

- Jeg troede, jeg var fuldstændig rask. Jeg havde lige gået 15 kilometer i bjergene i Italien. Det er jo det, der kan ske for alle, at lige pludselig så sker der et eller andet, og så ligger man i en hospitalsseng, fortæller han. 

Det viste sig at være en alvorlig tarmsygdom, og Bjarne Nielsen blev indlagt på Slagelse Sygehus.

quote Der er der tale om en ret grov sag her

Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær Dansk Vegetarisk Forening

Her blev han opereret flere gange og fik i den første periode udelukkende mad gennem en sonde. Men da han igen kunne indtage fast føde, oplevede han, at han ikke kunne få mad uden kød. Og det var svært for Bjarne Nielsen, der før sygdomsforløbet havde levet vegetarisk i flere årtier. 

- Jeg har levet som vegetar i 40 år og har en livsoverbevisning om, at jeg først og fremmest ikke spiser kød, og den vil jeg jo gerne respektere. Og når man så ligger og er alvorlig syg, og det i forvejen ikke er så sjovt, så er det ikke rart, at man også kommer i den situation, siger han. 

En grov sag

Bjarne Nielsen er ikke den eneste med den oplevelse. Derfor har Dansk Vegetarisk Forening nu stævnet to kommuner og to regioner for forskelsbehandling. En af dem er Region Sjælland.

Ifølge Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, er Bjarnes sag nemlig en af de grove eksempler på manglende vegetarisk og vegansk mad i det offentlige.  

Rune-Christoffer Dragsdahl er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, som har stævnet blandt andet Region Sjælland for forskelsbehandling.
Rune-Christoffer Dragsdahl er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, som har stævnet blandt andet Region Sjælland for forskelsbehandling. Foto: Line Strand - TV2 ØST

- Der er tale om en ret grov sag her, fordi han var indlagt i tre uger. Så det er egnet til at afklare, om man i sådan et tilfælde har retten til at kunne få et vegetarisk eller vegansk måltid på sygehusene, siger han og fortsætter: 

- Det kan jo godt være, at domstolene når frem til, at det har man ret til i nogle sammenhænge og ikke i andre, men i så groft tilfælde som det her, synes vi, det er relevant at få afklaret.

Det er principielt

I Region Sjælland er man ked af Bjarne Nielsens sag, som nu skal gå rettens gang. Anne Grethe Larsen, vicedirektør Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse, fortæller, at den konkrete sag også har udløst en undskyldning. 

- En god oplevelse er, at man føler sig imødekommet med de individuelle ønsker og behov, man har som patient. Derfor har vi også overfor den her patient beklaget dybt, og det gjorde vi, da vi fik henvendelsen, som i dag ligger til grund for stævningen, siger hun. 

Anne Grethe Larsen, vicedirektør Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse, fortæller, at regionens patienter har flere valgmuligheder, når det kommer til alternativer til standardmaden på sygehusene.
Anne Grethe Larsen, vicedirektør Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse, fortæller, at regionens patienter har flere valgmuligheder, når det kommer til alternativer til standardmaden på sygehusene. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Selvom Bjarne Nielsens sag er fem år gammel, og regionen har undskyldt, mener Dansk Vegetarisk Forening, at den er vigtig for fremtidige sager.

- Vi mener, de enkelte sager skal prøves, men det handler i sidste ende om det principielle. Det er ikke så afgørende om sagen er et, to, tre, fire eller fem år gammel. Det relevante er at afprøve, hvor går grænserne, hvad har man ret til som vegetar og veganer, og hvad har man ikke ret til, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Flere valgmuligheder i dag

Region Sjælland mener dog, at de siden sagen fra 2017 allerede har gjort meget for at sikre alternative måltider til patienter.

- Der er standardkost til de patienter, som spiser standardmad. Det er der jo en stor del af den danske befolkning, der gør. Men så har vi også rigtig mange nuancer til dem, som er enten veganere, vegetarer eller har nogle forskellige former for allergi, som gør, at man ikke kan tåle gluten eller andre former. Så der er rigtig mange muligheder, siger hun. 

Læs også
Vegetarer stævner Region Sjælland - kræver mad uden kød på sygehusene
Læs også
Vegetarer stævner Region Sjælland - kræver mad uden kød på sygehusene

For Bjarne Nielsen er det vigtigste med stævningen at sikre, at fremtidige patienter ikke havner i lignende situationer.

- Jeg håber, det kan føre til, at der er nogen, der kommer til at tænke nyt og se på nogle muligheder, siger han. 

Retssagerne er støttet af over 1300 borgere, der har indsamlet knap 450.000 kroner til Dansk Vegetarisk Forening. 


Nyhedsoverblik