Bispekandidat vil tale om sex

Poul Joachim Stender vil modernisere kirken, hvis han bliver den nye biskop i Roskilde. Kirken skal lægge mere vægt på nydelse og sex, mener han.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danskerne skal ikke nøjes med at høre evangeliet, når de går i kirke. De skal have kristendommen ind gennem alle fem sanser, hvis det står til Poul Joachim Stender, der er en af de fem kandidater til posten som biskop i Roskilde.

Poul Joachim Stender holder orlov fra sit job som sognepræst i Kirke Såby-Kisserup. Han skriver i øjeblikket på en bog om "Gud og seksualiteten". Kirken taler ifølge Poul Joachim Stender alt for lidt om sex.

- Folk har så travlt i dag, at de ikke har tid til at gå i seng med hinanden, men i ethvert ægteskab er den fysiske kontakt vigtig. Det er ikke nok at være kammerater, man må give sig tid til at være sammen fysisk. Siden oldkirkens tid har kirken holdt sin mund om sex. Det er blevet gjort til noget skamfuldt, og det er sørgeligt, for mange skilsmisser skyldes, at man ikke giver sig tid nok til at være sammen på den måde. Det er en så vigtig del af menneskelivet, at kirken også skal tale om det, siger han.

Kirken har også begået en fejl ved at gøre nydelse til noget forkert, mener Poul Joachim Stender. Tværtimod hører kristendom og nydelse ifølge bispekandidaten sammen, og det er derfor vigtigt, at alle fem sanser er i brug, når man beskæftiger sig med evangeliet.

- Den eneste måde man kan få fat i Gud på er gennem sine sanser. Man kan høre evangeliet, når nogen fortæller det, man kan også se det gennem billeder og kunst. Men man kan også huske evangeliet, hvis man spiser lammekød og kommer til at tænke på, at Kristus var det lam, der blev slagtet for vores skyld. I Danmark har man haft den holdning, at kristendom er noget, der udelukkende foregår oppe i hovedet. Men for mig er det vigtigt, at man har hele sin krop med, når man er kristen, siger Poul Joachim Stender.

Han afbryder nu sin orlov for at tage hjem til Danmark og føre bispevalgkamp.

- Jeg håber, at jeg ved valgmøderne kan overbevise om, at jeg har noget at byde på, som de andre ikke har, siger den 51-årige præst. Han ønsker dog ikke at være biskop, indtil han går på pension.

- Jeg vil kun være biskop i ni år, siger Poul Joachim Stender, som drømmer om engang at kunne nyde sin alderdom i Grækenland.

Der er fem kandidater til at overtage jobbet som biskop i Roskilde, når Jan Lindhardt går på pension den 1. maj. Foruden Poul Joachim Stender er kandidaterne provst for Ringsted-Sorø Provsti Peter Fischer-Møller, domprovst i Helsingør Steffen Ravn Jørgensen, præst ved Den danske kirke i Bruxelles Per Melhof, og akademileder for Grundtvig-Akademiet Henrik Wigh-Poulsen.

Bispevielsen finder sted i Roskilde Domkirke søndag den 27. april.

/Ritzau/