Billigere at bygge i Guldborgsund

Guldborgsund Kommune har regnet på tallene. Borgeren betaler omkring 30% mere i gebyrer for byggesager, end de bør. Nu stiller kommunen lavere gebyrer i udsigt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det bliver sandsynligvis snart billigere for Guldborgsund Kommunes borgere at få behandlet en byggesag.

Tidligere på året indtog kommunen en bemærkelsesværdig høj placering i en undersøgelse af byggesagsgebyrer, som Dansk Industri havde lavet.

Det skriver Lolland-Falsters Folketidende.

Guldborgsund Kommune har i følge undersøgelsen landets tredjehøjeste gebyrer på byggessagsbehandling. Kun overgået af Lyngby-Taarbæk, Hørsholm og Frederiksberg kommuner.

Det koster 5.000 kroner, hver gang en Guldborgsund-borger skal have godkendt for eksempel et garagebyggeri. Til sammenligning lå de seks gamle kommuners gebyr-gennemsnit på sådan en sag på cirka 1.000 kroner.

Og har man som virksomhed brug for at udvide med for eksempel 11.000 kvadratmeter, koster det et gebyr på 825.000 kroner i Guldborgsund Kommune.

Den rekord er kommunens udvalg for faste ejendomme ikke stolt af, og politikerne satte derfor embedsmændene til at regne efter en ekstra gang.

- De foreløbige tal, vi har fået, viser, at det ser ud til at gebyrerne ligger cirka 30 procent over det niveau, vi mener er det rigtige.

- Det skal ikke koste borgere, der vil bygge nyt, om eller til mere end den faktiske udgift for kommunen. Omvendt skal det også være omkostningsneutralt for kommunekassen, og dermed alle de andre borgere, at nogle vil have behandlet et byggeri. Derfor skal der gebyr på, men ikke for meget, siger formand for udvalg for faste ejendomme, John Brædder (G).

Lolland Kommune satte sine byggesags-gebyrer ned i maj, men den gang fastholdt borgmester Kaj Petersen (A), at gebyrerne i Guldborgsund Kommune havde den rigtige størrelse. Men nu er der altså en tilbagetrækning på vej.

- Ved vores næste møde i september får vi de nøjagtige tal fra forvaltningen, og til den tid tror jeg, at vi kommer til at sætte gebyret ned, vurderer John Brædder.