Bierne dør af mystisk virus

Op mod halvdelen af de danske honningbier er døde i løbet af vinteren. Det kan have alvorlige konsekvenser for naturen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et katastrofalt år for honningproducenterne er i vente. Det frygter formanden for Erhvervsbiavlerne, Kjeld Brandstrup.

- Produktionen af honning er proportional med antallet af bier, så det her er selvfølgelig en katastrofe, siger Kjeld Brandstrup til Dagbladet.

Fakta om Israelsk Akutparalysevirus

Israelsk Akutparalysevirus blev fundet første gang i 2004 i Israel.

Fra Israel er det beskrevet, at smittede bier sitrer med vingerne, bliver lammede og sluttelig dør uden for stadet.

Det viser sig endvidere, at alle bigårde i USA, der er ramt, har fået tilført bier fra Australien eller har været i nær kontakt med bigårde, der har fået tilført bier fra Australien.

Man begyndte i USA i 2004 at indføre bier fra Australien, kort før de første symptomer blev konstateret. Man valgte derfor at undersøge australske bier og fandt, at mange af disse var inficerede med IAPV.

23 % af de nordamerikanske biavlere har mistet helt op til 90% af deres bier.

Kilde: Offentlig bisygdomsbekæmpelse

Han er netop i disse dage er i gang med at skaffe et samlet overblik over situationen.

- Så må vi herefter vurdere, om der er behov for at gå til staten og bede om økonomisk hjælp til de biavlere, som er hårdest ramt, siger Kjeld Brandstrup.

Halvdelen af bierne døde
En af de ramte biavlere er Søren Perby fra Ringsted. Han lever dels af at producere mellem 10 og 12 ton honning om året, og dels leverer han bidronninger til landets øvrige honningproducenter.

Søren Perby vurderer, at mellem 40 og 50 procent af hans bier er døde.

- Jeg går i disse dage og overvejer helt at lukke produktionen og finde noget andet at give mig til. Det her betyder, at jeg kommer til at gå et helt år uden indtægter, lyder det fra Søren Perby.

Hans vurdering er, at bierne er blevet ramt af sygdommen »akut israelsk paralyse virus«. Sidste år tog en tilsvarende virus livet af store dele af bibestanden i USA.

Kæmpe problem for naturen
Ifølge Søren Perby kan bidøden få store konsekvenser for den danske natur.

- Sat på spidsen kan man sige, at vi nu er et år tættere på verdens undergang. Hvis ikke bierne er der til at bestøve blomsterne, så har naturen virkelig et kæmpe problem. Så det her handler ikke bare om, at honningproducenterne går meget svære tider i møde, siger Søren Perby.

Og den vurdering bekræfter æblekonsulent Søren Ramborg fra Gartnerirådgivningen i Århus.

- Det kan være meget alvorlig for frugtavlerne. Det kommer meget an på vejret. Hvis det bliver varmt, så er alle insekter på vingerne, og så skal blomsterne nok blive bestøvet. Men er det derimod køligt og regnfuldt, så er frugtavlerne ret afhængige af honningbiernes arbejde, og så kan det få større konsekvenser, hvis mængden af honningbier er reduceret i et omfang, som der her tales om, siger Søren Ramborg.

Læs mere om, hvordan viruset har ramt USA.

Læs mere om bivira i Danmark her: Offentlig bisygdomsbekæmpelse