Bibliotek med succes

De seneste år har været ned ad bakke for bibliotekerne. Filialer er lukket og udlånet faldende - men nu er krisestemning vendt til optimisme -

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 

De seneste år har budt på krisestemning i bibliotekskredse. Antallet af filialer er lukket og udlånet gået ned ad bakke - men udviklingen er vendt.

Det skyldes en markant ændring af bibliotekernes tilbud. Bibliotekerne har nemlig  i dag andet end bøger på hylderne.

Et af de biblioteker, som har ændret sig er Vordingborg bibliotek. I 2006 flyttede det i helt nye lokaler og ud over det traditionelle bogudlån, er der i dag skiftende kunstudstillinger, sal til musik- og foredragsarrangementer samt kursuslokale til EDB-undervisning. Desuden ligger biblioteket med udsigt over vandet, og musikskolen har til huse i samme bygning. Alt det giver nyt liv og øger gennemstrømningen af folk.

Og Vordingborg bibliotek er ikke det eneste. 

- Vordingborg bibliotek er blot et godt eksempel på en ny trend. I dag er bibliotekerne ændret til kulturhuse med mange tilbud, siger Jens Thorhauge, direktør i Styrelsen for Bibliotek og Medier.

En ændring der er en succes. For selvom antallet af biblioteker de seneste år er faldet markant fra 700 i 2005 til 500 i 2010, så er antallet af besøg på bibliotekerne steget. Alene fra 2008 til 2009 med 1,5 millioner besøg eller 4 procent. I dag har bibliotekerne 36 millioner besøg om året. De besøg smitter nu af på udlånet, der ellers var under pres.

- I årevis har vi haft et lille men konstant fald i udlånet, men de seneste to år har det fald udlignet sig og endda haft en lille sigende tendens, siger Jens Thorhauge, og fortsætter:

- Den pessimisme der herskede lige efter kommunesammenlægningen, hvor en lang række biblioteker lukkede er nu vendt til optimisme. Det ser ud til, at vi har fundet den rette formel med de mange kulturtilbud på bibliotekerne, siger en glad Jens Thorhauge.