Bestyrelsesmedlemmer trak sig fra Roskilde Bank - sejr for aktionærerne

Den kommende bestyrelsesrokade i Roskilde Bank er en sejr for de utilfredse aktionærer, selvom skiftet er en sten på vejen i salgsprocessen, vurderer lektor.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er en sejr for de utilfredse aktionærer i Roskilde Bank, at to bestyrelsesmedlemmer tirsdag valgte at trække sig fra deres poster, selv om det trækker udsigten til et salg af banken i langdrag, vurderer Finn Østrup, lektor i finansiering ved CBS, Handelshøjskolen i København.

"Det vil besværliggøre salgsprocessen, for hvis de utilfredse aktionærer får to medlemmer ind i bestyrelsen, så vil de ikke være villige til at sælge banken så billigt, som den nuværende bestyrelse formentlig vil, Men jeg mener ikke, at det er til aktionærernes skade, fordi det, de bør frygte mest for i øjeblikket, er, at banken bliver solgt til en meget lav kurs, som vi så det med BankTrelleborg, hvor aktionærerne har været meget utilfredse", siger Finn Østrup.

Aktionærerne i Roskilde Bank har presset på for at få bestyrelsen til at trække sig, siden banken i starten af juli i år måtte erkende, at tabene på de risikable udlån til ejendomsmarkedet var vokset banken over hovedet. Nationalbanken trådte til med nødhjælp - og krævede banken solgt inden seks måneder. Tirsdag meddelte bestyrelsesformand Peter Müller og bestyrelsesmedlem Peter Holm, at de trækker sig ved en kommende generalforsamling.

Finn Østrup mener, at det var på sin plads, omend nogen burde have taget beslutningen for dem for længe siden.

- Finanstilsynet burde have afsat dem for længst, fordi der udtrykkeligt står i loven, at man ikke kan være bestyrelsesmedlem eller direktør, hvis det kan antages, at man ikke kan drive banken på forsvarlig måde. Det mener jeg, at i hvert fald flere af bestyrelsesmedlemmerne og direktionsmedlemmerne har bevist, at de ikke er i stand til, siger han.

Spekulationerne går nu på, hvem aktionærerne vil køre i stilling til de tomme pladser i bestyrelsen. Finn Østrup mener, at der er mange kompetencer at vælge imellem, når det handler om at redde stumperne af en nødstedt bank.

- Det skal være nogen, der har forstand på bankkriser. Vi har jo i Danmark haft en stor krise i banksektoren slutningen af 1980'erne og begyndelsen af 1990'erne, og der er jo personer, der har ledet banker i de situationer, og som har gjort et godt stykke arbejde med at rydde op i deres banker, siger lektoren.

Han forudser i øvrigt, at det bliver rigtig svært at få solgt banken i det hele taget.

- Alle forventer, at bankerne i de kommende år vil komme til at lide store tab på deres udlån. Vi står måske over for en lavkonjunktur, så man ved jo ikke rigtig, hvor mange tab der ligger i bankerne. Det er jo et meget uheldigt tidspunkt at have en bank til salg, siger han.


Nyhedsoverblik