Bekymrede forældre: PCB på skole forværret

I flere år har Nyrupskolen i Kalundborg været forurenet med det kræftfremkaldende stof PCB. Og nu er det endda blevet værre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I en ny rapport konkluderer Skandinavisk Biomedicinsk Institut, at koncentrationen af det kræftfremkaldende stof PCB, der er i klasselokalerne på Nyrupskolen i Kalundborg, er blevet forværret.

PCB’en blev ellers opdaget tilbage i 2012 og i den første rapport konkluderede eksperter, at niveauet også dengang lå over Sundhedsstyrelsens anbefalede grænseværdier og at tiltag som udluftning derfor var stærkt nødvendige for at nedbringe koncentrationen af PCB i luften.   

Det er dog ikke endnu ikke lykkedes og det højeste niveau af PCB blev målt til 1.300 nanogram pr. kubikmeter, hvor det højest målte tal denne gang er steget til 2.060.

-       Man skal virkelig tage det her alvorligt og kæmpe for at få de børn ud af de lokaler, siger Henrik Nordbo, der er formand for skolebestyrelsen og far til to børn på skolen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen antages det, at et PCB-niveau på over 300 nanogram pr. kubikmeter kan give sundhedsskader ved ophold i længere tid. Den senest målte PCB-værdi er altså et godt stykke over myndighedernes grænseværdi.

-       Det er små mennesker fra 6-12 år, de er i deres spæde start af deres liv og de har ikke et valg og vi propper dem ind i lokaler med kræftfremkaldende stoffer, siger Henrik Nordbo.

Fulgte ikke op

Det kræftfremkaldende stof blev første gang opdaget på skolen i 2012. Her blev skolen ikke kun anbefalet en daglig udluftning, men også at følge op på PCB-niveauet med nye prøver. De prøver blev dog ikke foretaget før for nylig.

-       Det er vi selvfølgelig ikke glade for, vi havde håbet, at vores tiltag havde virket, fortæller skoleleder på Nyrupskolen, John Saxild-Hansen.

Ifølge skolelederen kan de forhøjede PCB-tal skyldes ventilationssystemet på skolen, som har været slukket vinteren over. Det var ellers stik imod de anbefalinger, som rapporten i første omgang konkluderede.

-       Havde vi haft en viden om, at det havde haft så stor betydning for PCB’en, så havde vi fundet andre løsninger, men vi havde prioriteret varme i forhold til ventilation og det laver vi om på nu, siger John Saxild-Hansen.

Ifølge borgmester Martin Damm (V) skal der nu følges godt op på den oprindelige plan og udluftningen skal tages alvorlig, før man begynder at tænke på en plan B.  

- Problemet skal løses, men hvad metoden bliver, må tiden vise, fortæller han.

Til juni skal der ifølge skolen laves nye målinger, for at se om koncentrationen af PCB ændrer sig yderligere.


Nyhedsoverblik