Bank bør politianmeldes

Hvis Roskilde Bank har ydet lån til boligbyggeri mod at få del i overskuddet, bør Finanstilsynet anmelde banken til politiet, siger ekspert fra CBS.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De usikrede lån, som Roskilde Bank gav til byggematadoren Jørgen "Flexplan" Olsen, kan være ulovlige, og banken risikerer politianmeldelse fra Finanstilsynet.

Det vurderer lektor i finansiering Finn Østrup fra Copenhagen Business School, efter det for nylig kom frem, at Roskilde Bank har ydet lån til boligbyggeri mod at få del i overskuddet, skriver dagbladet Børsen torsdag.

- En bank må kun drive bankvirksomhed. Og hvis de låner ud til byggeprojekter mod at få en del af overskuddet, så driver de entreprenørvirksomhed eller byggevirksomhed, og det er direkte ulovligt, siger Finn Østrup.

Han forklarer også, at det er lynende ligegyldigt, om man lægger lånene ind i et datterselskab eller i en særlig afdeling af banken. Det er stadig ulovligt.

- Banker må ikke drive entreprenørvirksomhed, men det er det, de gør, hvis de får en andel af overskuddet. Og hvis det er tilfældet i Roskilde Bank, så må Finanstilsynet skride ind og anmelde banken til politiet, siger Finn Østrup til Børsen.

Jørgen Olsen udsendte i juli en pressemeddelelse, hvor han vedhæftede en underskrevet aftale med Roskilde Bank om finansiering af et byggeprojektet i Birkerød.

I aftalen står der, at "det er aftalt mellem Roskilde Bank A/S og B&J Ejendomsinvest ApS, at banken modtager et gebyr svarende til 25 pct. af fortjenesten før skat på projektet".