Bagud med vaccine

Mens politikerne tøver med en gratis vaccinations-ordning, dør der hvert år 175 kvinder af kræft i livmoderhalsen. Helt urimeligt, siger Kræftens Bekæmpelse

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er bare om at komme i gang, og det så hurtigt som muligt. Jørgen Nørgaard, der er regionsudvalgsformand i Kræftens Bekæmpelse, undrer sig over at politikerne tøver overfor at indføre en gratis vaccinationsordning mod livmoderhalskræft.

- En vaccinationsordning vil betyde, at alle unge piger mellem 12 og 18 år vil blive sikret mod den farlige HPV virus, der fører til livmoderhalskræft. Og dermed vil der være færre der dør. Der vil også være færre, der skal igennem operationer og de gener, der er forbundet med at få en livsfarlig kræftsygdom, siger Jørgen Nørgaard i dag til TV2 Øst.

Sygdommen opstår af en virus, der overføres seksuelt. Derfor er det vigtigt, at pigerne vaccineres før de er seksuelt aktive. Allerede i 2006 kom vaccinen på markedet. Men den koster 3500 kr og det er der mange, der tøver med at betale. Især i de såkaldte lavindkomst-områder.

Således kan man af producentens tal se, at der i de velhavende kommuner nord for København er 25 procent af de unge piger, der bliver vaccineret. Lolland ligger i bund, her er det bare 2 procent af pigerne, der bliver vaccineret.

Gregers Kragh-Schwarz er praktiserende læge i Maribo, også han er uforstående overfor at politikerne ikke får sat vaccinen ind i børnevaccinationsprogrammet. - Ud over at der selvfølgelig er færre, der får sygdommen og dør, så betyder det jo også noget samfundsøkonomisk, hvis der ikke er så mange, der skal have de dyre operationer, hvis de får kræft, siger han i dag til TV2 Øst.