¨

Autismecenter åbner nyt sansehus

Foto: TV ØST

Foto: TV ØST

1 af 2

Brugere og beboere på Autisme Center Vestsjælland har torsdag fået et sansehus, som kan være med til at stimulere dem og gøre en forskel for dem.

Autisme Center Vestsjælland i Slagelse har torsdag åbnet et snoezelhus for brugere og beboere på centret. Bag det særprægede navn gemmer sig sanseoplevelser, der giver både nærvær og sanseindtryk – blandt andet discokugler, vandsenge og musikbriks, hvor man kan mærke bassen.

Snoezelhuset er skabt efter et hollandsk koncept og består af lokaler, hvor alle sanser kan påvirkes og skærpes. Det sker i flere rum, hvor forskellige sanser stimuleres og udfordres – der er eksempelvis lyd og visuelle effekter, der er vandseng, hvor musikkens bas går gennem madrassen, og der er dyner lavet af kugler bag forhæng af tynde lystråde.

Kan dele sanseoplevelser med andre

Rummene tjener flere formål – dels får brugerne en god oplevelse og mulighed for at arbejde med sanserne, dels skaber samværet med personalet en større fortrolighed mellem beboere og medarbejdere.

- Beboerne kan dele et nærvær og rare sanseoplevelser med personalet, så de får fælles oplevelser, der styrker sammenholdet og fortroligheden. Samtidig kan beboerne gennem sanseoplevelserne blive stimuleret, fordi de alene skal fokusere på de sanser, der er i spil og ikke forholde sig til alle mulige andre indtryk. Det gør en stor forskel for sanseforstyrrede beboere, siger Gitte Nielsen, socialpædagog på Autisme Center Vestsjælland.

Det andet hus på Sjælland

Snoezelhuset er blot det andet af sin slags på Sjælland. Tidligere skulle beboerne til snoezelhuset i Gentofte, og det var både dyrt og besværligt.

- Vi er rigtig glade for at få et snoezelhus i Slagelse. I første omgang kommer det beboere og brugere på autismecentret til gode, men erfaringen viser, at andre grupper også kan få god gavn af snoezelen, eksempelvis mennesker der lider af demens, har svære hjerneskader eller psykiatriske lidelser, siger Anders Koefoed (V), udvalgsformand for Handicap- og Psykiatriudvalget.

Fakta om snoezelhuset:

  • Snoezelhuset er placeret i Autisme Center Vestsjællands eksisterende bygninger.
  • Autisme Center Vestsjælland forventer, at en væsentlig del af de cirka 270 brugere og beboere vil anvende huset.
  • Af de små 600 medarbejdere på Autisme Center Vestsjælland, vil indledningsvis 50 medarbejdere blive uddannet i at anvende huset.
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App