Asbest i Region Sjælland

En ny rapport afslører, at det farlige byggemateriale asbest er brugt i over halvdelen af Region Sjællands institutioner og sygehuse. Problemet er, at man ikke ved, hvor asbesten er.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På Psykiatrisk hospital i Dianalund er der måske asbest i lofter og gulve.

- Det kan være i konstruktionen her i betonen i trappen, siger Johnny Frost Andersen, teknisk cehf på Dianalund psykiatriske hospital.

På 25 af Regionen Sjællands institutioner tror de, at de har asbest. Men at tro, at der er asbest, er ikke nok, mener en forskningschef på Statens Byggeforskningsinstitut.

- Det er bekymrende, at der er et antal bygninger, hvor man har glemt, hvor var asbesten henne. Man holder ikke øje med, at de forsjelinger, der var en gang, stadig er i orden of at byggematerialerne stadig er i orden, siger Claus Reinhold, forskningschef. 

Men hvordan institutionerne har tjekket asbesten indtil nu, mener Regionens byggechef ikke er interessant i forhold til at se på fremtiden. 

- Jeg har ikke gået ind i, om de har gjort det rigtig eller forkert, men sigtet mod at nu skal vi kunne danne et fremtidigt godt overblik og en god nutid, siger Kurt Reitz, Byggechef i Region Sjælland.

Det overblik mener han, nu man har skabt ved at bede institutionerne om at finde de steder, hvor asbesten har været beskadiget og hvor de tror ,asbesten er. Det er 20 år siden, at asbest blev ulovligt, dengang lavede institutionerne en opgørelse over, hvor asbesten var, men den har de fleste smidt væk.

- Jeg synes sådan set, det er lidt trist, at man 20 år efter har glemt problematikken. Man har mistet den respekt for at bygematerielet kan være farligt, siger Claus Reinhold. 

Men respekten er ikke væk, mener byggechefen, selvom de gamle tegninger er forsvundet.

- Hvordan de har ageret, om de har haft dem eller ej, så kunne vi konstatere, at de var uens, så det vi har bedt om er at få helt nyt materiele og man kan sige, at gamle registreringer aligevel er forældede, siger Kurt Reitz. 

Asbest er først farligt, hvis der går hul på forsejlingen, eksempelvis på det øvre gulvlag som på trapperne i Dianalund, men forskningschefen mener, at instutitionerne regelmæssigt skal tjekke, om der er skader på asbesten.

- Hvis det sidder i områder, hvor der er meget trafik, hvis det er noget der endda er udsat for slid, så skal man holde meget øje med det, så er det hver tredje måned, siger Claus Reinhold.

Arbejdstilsynet har ikke lavet regler om, hvor ofte asbest forsejlinger skal tjekkes. 

- Hvor ofte tjekker du, om der er tabt noget tungt og der er lavet et hak i gulvet ?

- Det er når medarbejderne går rundt, så vil de sige, hvis der er sket noget, siger teknisk cehf på Dianalund psykiatriske hospital, Johnny Frost Andersen.

Den øverste byggechef mener ikke, at kontrollen af asbesten behøver at bliver sat i skema.

- Man kan ikke erstatte ansvarlighed med et skema, som man hakker af i. Man skal have den bevågenhed, som vores tekniske chefer har. Et stort ejeskab og ansvarlighed i de bygninger og det gør, at når de i dagligdagen komme rundt, så observerer de også det, siger Kurt Reitz.

Forskningschefen kalder den kontrol tilfældig og mener, den kan blive til fare for de, der opholder sig i de offentlige bygninger.

- Opmærksomheden er ikke stor nok og så kan det gå hen og blive en fare, at man selv er med til gennem sløvhed og manglende opmærksomhed at skabe en fare, som ikke burde være der, siger forskningschef ved Statens Byggeforskningsinstitut, Claus Reinhold.

Det mener Kurt Reitz er en overdrivelse af fare.

- Jeg mener, det er håndteret trygt og godt og der er sikkert at være. Der er meget ansvarsfulde tekniske personaler, der har varetaget de her bygninger. Det er gamle bygninger, ja og de trænger til der skal ske en masse, men man har ageret med stor ansvarsfuldhed, synes jeg, siger byggechef i Region Sjælland, Kurt Reitz.

Arbejdstilsynet har bedt Region Sjælland om et møde angående asbestregistreringen sidst på måneden. (rapport)